Шефът на ПИБ Никола Бакалов: Новият акционер в банката е огромен инвеститор в Централна Европа

Шефът на ПИБ Никола Бакалов: Новият акционер в банката е огромен инвеститор в Централна Европа

Новият акционер в Първа инвестиционна банка Карел Комарек е огромен инвеститор в Централна Европа с разнопосочни интереси.

Това заяви главният изпълнителен директор на ПИБ Никола Бакалов в предаването Плюс-минус по Нова тв.

Вчера инвеститорите заплатиха своите акции и новите акционери в ПИБ са Българската банка за развитие с 18,35 процента и Valea Foundation със 7,87 процента. Valea Foundation е семейна фондация на чешкият инвеститор Карел Комарек. Той има интереси в Европа и САЩ в най-различни сфери, посочи Бакалов и допълни, че  Комарек е съпредедател на камарата по изкуствата към Центъра за сценични изкуства „Джон Кенеди“ във Вашингтон. За нас е гордост, че такъв голям инвеститор за България е избрал ПИБ за своята портфейла инвестиция, каза още шефът на банката.

Бакалов подчерта, че банката е посрещала всички нормативни изисквания и преди увеличението на капитала. Самото то се е направило вследствие на препоръка на ЕЦБ за формиране на капиталов буфер. Сега, след увеличението на капитала, общата капиталова адекватностна банката  ще е над 22,5 процента при 19,5 процента към края на март.

Резултатите на банката винаги са били чудесни – през 2017, 2018 и 2019 г. тя имаше печалба от 181, 244 и 274 милиона лева, заяви Бакалов и допълни, че ПИБ е в отлична форма и сигурно това е една от причините да бъде привлечен такъв инвеститор.

Шефът на ПИБ коментира и как се е формирала цената на акция при увеличението на капитала. Когато една публична компания листва на борсата само 15 процента от своите акци, борсовата цена не е водеща, особено в сделки, при които се купуват големи пакети акции. Тя е параметър при определяне на пазарната цена, но не е единственият, посочи Бакалов. По думите му, много по-важен параметър е балансовата стойност или счетоводната цена на акцията, която към края на март е 8,87 лева, заверена от два независими международни одитора. В крайна сметка цената от 5 лева бе определена от всички фактори и потвърдена от КФН, каза шефът на ПИБ. При положение, че една цена е успяла да бъде реализирана през пазара с над 30 процента от външен инвеститор, това прави цената пазарна, заяви той.

Ръководството на ПИБ винаги е подкрепяло усилията на правителството към присъединяване към Банковия съюз и ERM2, каза още той. Неговите очаквания са, че в условията на коронакризата кредитирането ще продължи, макар и по-предпазливо от преди. Бакалов смята, че икономиката бързо ще се възстанови, защото кризата не е структурна и България бързо ще успее да излезе от нея.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.