Шефът на отбраната представи новите предизвикателства пред армията

Шефът на отбраната представи новите предизвикателства пред армията

НАТО е в процес на постоянна трансформация, за да отговори на промените в средата на сигурност, новите предизвикателства и рискове. Разработена и приета бе новата военна стратегия, с която бе променен стратегическият подход за възпиране и отбрана в зоната за отговорност на Алианса в противодействие на пълния спектър от заплахи”. Това заяви днес, 4 март, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при откриването на Годишната конференция, съобщиха от МО.

Адмирал Ефтимов поясни, че тази стратегия поставя нови предизвикателства пред Въоръжените сили за развитие на техните способности и степен на готовност, което аргументира избора на тазгодишната актуална и значима тема на конференцията - „Развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България в контекста на изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана“.

Началникът на отбраната подчерта, че посочената тема е в унисон с проведения Стратегически преглед на отбраната. Основният фокус по време на събитието днес е поставен върху въпросите по изграждането на адекватен възпиращ и отбранителен потенциал за своевременно посрещане на непрекъснато променящите се предизвикателства и заплахи за сигурността, как и в каква посока нашите Въоръжени сили трябва да развиват своите способности, за да изпълнят съюзните си задължения в рамките на колективната отбрана на НАТО. Поради важността на трансформационните промени както за НАТО като съюз за колективна отбрана, така и за всички страни-членки, участие чрез видеоконферентна връзка в конференцията ще вземе заместникът на върховния главнокомандващ на Силите на НАТО в Европа генерал Тим Радфорд, посочи адмирал Ефтимов.

През изминалите четири години постигнахме добри резултати за реализиране на основните приоритети, които си поставихме. Благодаря на военното ръководство затова, че с общи усилия успяхме да изпълним няколко неща, които в началото на мандата изглеждаха като мечта. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в словото на откриването на конференцията. Сред положителните промени той посочи повишаването на доходите на военнослужещите и модернизационните проекти.

„Когато преди 4 години започна нашата съвместна работа основният приоритет, който вие поставихте, и аз приех, беше грижата за хората, служещи в Българската армия“, посочи министър Каракачанов.

По думите му, всички позитивни промени нямаше да се случат, ако нямаше добра съвместна работа между цивилното и военното ръководство.

„Успяхме да постигнем две основни неща, които са изключително важни за мотивацията на един воин. Първо, успяхме да убедим обществото, че армията е не само нещо красиво, което виждаме на Гергьовденския парад. Убедихме обществото, че Българската армия е нещо реално и става все по-боеспособно в защита на нашата териториална цялост и суверенитет на българската държава. И второто, което мисля, че успяхме да постигнем, е – че вдъхнахме увереност на мъжете и жените в униформа, че периодът на забвение има своя край. Защото освен добре подготвен, добре облечен, нахранен, добре заплатен, много важно е и един военнослужещ да бъде и мотивиран. Мисля, че оттук нататък връщане няма как да има. Самочувствието, което нашите военнослужещи придобиха, няма как да бъде сложено под капака на политическото безразличие“.

В събитието участват ръководители на държавни институции и структури, висшият команден състав на Българската армия, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Във втория ден на конференцията началникът на отбраната ще представи анализ на подготовката на Въоръжените сили през 2020 година и ще очертае реалната картина на тяхното състояние, изпълнението на основните им мисии и задачи, както и развитието на способностите им през изминалата година. „Наред с положителните страни, сме направили задълбочен анализ на допуснатите слабости и причините за тях, за да фокусираме усилията си в преодоляването им и да поставим солидна основа, върху която да стъпим за изграждането на необходимите способности за адекватен отговор на повишените изисквания на Алианса. Ще отчетем и много достижения, които са красноречиво доказателство за работата, свършена в Министерството на отбраната и Щаба на отбраната през последните години“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.