0

П арите за извънреден труд на подполковник Валентин Терзиев ще бъдат изплатени, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от БНР. Подполковник Терзиев загина на 9 юни при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел в нощни условия край Шабла.

Парите за извънреден труд на подполковник Валентин Терзиев ще бъдат изплатени, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от БНР. Подполковник Терзиев загина на 9 юни при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел в нощни условия край Шабла.

Жената на пилота - Димитрина Попова, заведе дело от името на сина му за неизплатени суми. Искът е за близо 70 хиляди лева заради 3000 часа извънредни дежурства. Според Попова това се случва на абсолютно всички пилоти с бойни дежурства, когато напускат системата.

Ефтимов каза, че „всичко, което се полага на подполковник Терзиев, ще бъде изплатено, съгласно нормативната база“. И не отрече, че това е казус и за другите военни. 

"Когато има ограничен брой пилоти, достигнали до такава натренираност да носят бойни дежурства, естествено е, че ограниченият кръг прави невъзможно компенсирането на извънредния труд във времето и така се натрупват доста компенсации. Командирите търсят начини за финансово компенсиране, но нормативната ни база не позволява в момента. Затова се трупат компенсации във времето“, каза още Ефтимов.

Началникът на отбраната призова за широк политически консенсус за проектите за модернизация на армията ни. "Тя в момента не съответства на темповете на въоръжаване и превъоръжаване на съседните държави“, каза адмирал Ефтимов.

На фона на липсата на парламент адмирал Ефтимов предупреди: „Не съответстваме на темповете на въоръжаване и превъоръжаване на съседните държави. Поради причина, че няма консенсус за ударно развитие на способностите на армията, за мащабна модернизация. И се страхувам, че в течение на годините ще бъде неадекватни на това, което се развива в региона. Не е добра прогноза“.

Поради тази причина, когато през първото тримесечие на 2022 г. страната ни получи отговор на искането за нови осем изтребители, трябва да има парламент, който да одобри новите финансови параметри. Парламентът ще трябва да одобри и инвестиционния разход за 3 координатни радара, припомни Ефтимов. „Това, което се надявам е на един широк политически, обществен консенсус, за да вървят проектите за модернизация на армията“, добави той.