Шефът на НЗОК: Лекарите на първа линия получават 1200 лева от този месец

Шефът на НЗОК: Лекарите на първа линия получават 1200 лева от този месец

"Двойно е увеличението на плащанията за COVID пациенти за деветмесечието. През тази година спрямо миналата е със редно 179 на сто по-високо, или почти двойно, което НЗОК изплаща". Това заяви пред БНР управител на НЗОК проф. Петко Салчев.

Според проф. Салчев, превантивното увеличаване на цената на клиничните пътеки за COVID- 19 от 1200 на 1400 лв. всъщност ще подпомага и лечебните заведения. По думите му вчера на среща с болничните асоциации са се разбрали в края на месеца да се обмисли как средствата, които НЗОК има за болничната и извънболничната помощ да бъдат насочени към поемане на този тежък удар, на който е подложена системата в момента. Според проф. Салчев няма болници, които не са си получили средствата за лечение на COVID пациенти.

По отношение на това дали има свободни легла за лечение на COVID пациенти, проф. Салчев посочи, че организацията за това е в ръцете на РЗИ и на болниците. "Според нашите данни и в национален мащаб и в столицата има свободни легла. Но със заповед на директора на РЗИ те могат и да се увеличат. Ако се връщат пациенти, това е заради не добър триаж и лоша организация", каза проф. Салчев. Той посочи, че  лекарите на първа линия получават по 1200 лева от този месец. Досега те получавха по 1000 лв. Според новта методология обаче при по-голяма заболеваемост от коронавирус, този бонус става 1200 лв. когато те са работили на пълен работен ден. До края на месеца забавянията на тези плащания ще се регулират, увери шефът на касата.

Ще предложа на НС на НЗОК и личните лекари да изписват рецептите за безплатно лечение на Covid-19, посочи Салчев. Но това трябва стане след договаряне с Българския лекарски съюз: "Днес ще изпратя писмо до Надзорния съвет на НЗОК да вземат това решение и след утвърждаване от УС на БЛС този проблем до седмица може да бъде решен", посочи още проф. Салчев.

Той не очаква преразходи в бюджета на НЗОК, като до момента за болнична дейност са разплатени почти един милиард и 400 милиона лева.

"За Covid-19 сме платили 224 милиона лева, а за работа в неблагоприятни условия - 164 милиона лева, а 125 млн. лв. са доплащания към заплатите на лекарите, поясни управителят на касата. По думите му данни за източване на касата няма.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.