Шефът на НСО иска вътрешна сигурност за службата

Шефът на НСО иска вътрешна сигурност за службата

Мислим да създадем в НСО звено за вътрешна сигурност, за да има и живо наблюдение над хората, съобщи началникът на НСО полк. Красимир Станчев пред БиТиВи.

„Моите идеи са да направим периодични тестове за лоялност на целия личен състав, дори в момента съм разпоредил да има такива. Освен тестове за лоялност при първоначалното кандидатстване в службата, да въведем и полиграф /детектор на лъжата/, който ще даде насока доколко хората са надеждни, дали не прикриват нещо от своето минало“, каза още полк. Станчев.

На въпрос за съпричастността на служител на НСО към убийството на бизнесдама, той коментира: „Няма как да нося отговорност за личния живот на един служител. Няма как да докажа, че точно той е виновен за това нещо. Вероятно има някаква вина, вероятно там му е мястото, където се намира в момента. Нека да изчакаме да приключи процесът.“

За скандала с появата в публичното пространство на снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов шефът на НСО обясни, че проверката все още тече. „Не за първи път казвам, че по никакъв начин не се съмнявам в това, че нашите служители са извършили някакво нарушение. Всеки човек, както и политиците, имат собствен кръг близки хора. Как са го преценили този кръг, защото според мен от нещо такова произтичат тези снимки, не мога да кажа.

Има определен кръг лица, които се чувстват близки на охраняваното лице. За тях допускът до жилището или работното му място е по-облекчен. В този случай ние не ги проверяваме за мобилни устройства, фотоапарати. Явно някои от този кръг е направил въпросните снимки. Твърдя, че няма как да е направено това с помощта на личната охрана. Пак ще повторя, те са 11 г. с него, изключително доказани са, с добри взаимоотношения помежду си, той им вярва на тях, те му вярват на него. Няма как някой да си подложи такава динена кора. Това не го вярвам“, каза полк. Станчев

Във връзка с изменението на Закона на МВР, с което ще бъде създадена служба за охрана, той се оплака, че не е било потърсено професионалното им становище по въпроса. „Повече ме притеснява обезкървяването на службата, защото вече имаме такъв факт с Бюрото за защита на свидетели, там изтекоха доста хора от нас. Вероятно и при създаването на тези структури ще се потърси някакво изземване на кадри от НСО. Не е здравословен този климат в службата, както и за мотивацията на хората. Ние тук ще вземаме отношение по въпроса да предоставим охрана на някого, пък след това той ще си избира дали да го пазим ние или МВР“, коментира полк. Станчев.


 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.