Изпълнителният директор на „Национална електрическа компания“ (НЕК) Петър Илиев депозира оставката си в деловодството на „Български енергиен холдинг” (БЕХ), съобщиха от холдинга. Според някои причина за оставката е недоволството на бизнеса относно насрочения неотдавна търг за доставки до края на септември на тока, произведен от малките производители с инсталирана мощност от 1 до 4 мегавата, които основно добиват зелена енергия. Вчера стана известно, че е отменен.

Председателят на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов коментира, че оставката е предизвикана от голямото напрежение, което се е стоварило върху главата на Илиев. По думите на депутата около търга са станали няколко скандала и за това нервите на шефа на НЕК не са издържали. Той е виждал нещата по едни начин като търговска компания, другите очакват от НЕК като държавна да има обществени функции и в един момент там се получава вече колизия.


Оставката не му е искана


поясни Николов. Председателят на парламентарната комисия припомни, че необходимите до края на годината допълнителни количества електроенергия за икономиката няма откъде да се вземат, освен ако няма постоянни валежи, които да напълнят големите водни централи и те да работят непрекъснато.

От пресцентъра на БЕХ, които са принципал на НЕК, до затварянето на броя не коментираха оставката и кога ще бъде обсъждано дали да бъде приета.

Относно търга, който се смята за основна причина за оставката, предприемачите бяха недоволни от обстоятелството, че в офертата на НЕК отклоненията в доставките варират от -100% до +400% и те не са гарантирани. Чак в деня на доставката ще става ясно дали купувачът - търговец или краен клиент, ще може да си получи количествата електроенергия.

Причината е, че НЕК предлага в продажба наведнъж тези 98 мвт, а това означава, че


само един купувач може да вземе поръчката

съмняват се от бизнеса. Така обаче се възпрепятства конкуренцията на пазара и се дискриминират по-малките участници.

Недоволство срещу въпросния търг предизвика и изискването за банковата гаранция, която се издава в полза на НЕК. Тя е определена при максималното възможно количество за доставка с отклоненията - тоест банковата гаранция не е за доставка на 98 мвт, а при максимално възможните близо 500 мвт електроенергия. Според експерти това означава, че клиентът на НЕК ще трябва да извади за гаранцията с валидност до края на октомври между 23 и 50 млн. лева. Сега на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) много малко са търговците можещи да са в състояние да намерят подобни суми и то до края на юни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Г-20 се събира на 10 април на извънредна среща за стабилизиране на петролния пазар

Извънредна среща на Г-20 ще се проведе на 10 април и ще бъде посветена на мерките за стабилизиране на петролния пазар. Това съобщи днес в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на изпълнителния директор на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих Бирол.