0

П ечалбите от инжекциите срещу Covid-19 помогнаха на поне деветима души да станат милиардери, предадоха агенциите.

Печалбите от инжекциите срещу Covid-19 помогнаха на поне деветима души да станат милиардери, предадоха агенциите.

Това заяви кампанийна група, като призова за край на „монополния контрол“ на фармацевтичните корпорации върху технологията за производство на ваксини.

Скок

Деветимата нови милиардери са забогатели след скока на акциите на компаниите, които произвеждат ваксини срещу Covid-19, изтъкна Си Ен Ен. Общото им състояние от $19,3 млрд. е достатъчно, за да се имунизират напълно всички хора в страните с ниски доходи 1,3 пъти.

Начело в списъка са Стефан Бансел, изпълнителен директор на американската компания „Модерна“, и Угур Шахин, изпълнителен директор и съосновател на германската компания „Бионтех“, която създаде ваксината на „Пфайзер“. Богатството на двамата е на стойност от около 4 млрд. долара, според анализ на Народния алианс за ваксини.

Мениджърите на китайската корпорация „КанСино Байолоджикс“ също станаха милиардери заради покачване на пазарната оценка на компанията. Ръст на доходите има и при основните инвеститори на „Модерна“ - имунолога Тимъти Спрингър и учения Робърт Лангър.

Акциите на тази американска компания нарастват с над 700% от февруари 2020 г., а тези на „Бионтех“ - с 600%. „КанСино Байолоджикс“ е трети в тази класация с около 440% ръст за същия период. Еднодозовата ваксина срещу Covid-19 на компанията е одобрена за употреба в Китай през февруари.

Корени

Интересното е, че един от деветимата нови милиардери – председателя на „Модерна“ Нубар Афеян, може да пее „Хубава си, моя горо“ и „Облаче ле бяло“, макар никога да не е идвал в нашата страна. Дядо му - Бедрос Афеян, избягал в България след началото на арменския геноцид през 1915 г. Той се установил във Варна и станал председател на АГБУ (Общ арменски благотворителен съюз), който подкрепя арменската общност с клонове по целия свят. Днес роденият в Ливан Нубар Афеян „съхранява семейната памет“ и макар да не е идвал никога у нас, знае малко български език от дядо си, разкри сайтът „Булевард България“.

Монопол

Анализатори твърдят, че генерирането на богатство подчертава яркото неравенство, което е резултат от пандемията. Деветимата нови милиардери общо притежават богатство на стойност 19,3 млрд. щатски долара, достатъчни за пълната ваксинация на около 780 млн. души в бедните страни. "Tези милиардери са олицетворение на огромните печалби, които много фармацевтични корпорации правят от монопола, който притежават върху тези ваксини - заяви Ан Мариот, мениджър на здравната политика на благотворителната организация „Оксфам“.  - Ваксините се финансират с публични средства и трябва да бъдат преди всичко за глобалното обществено благо, а не поредната възможност за частна печалба“, добавя тя.

Безопасност

Според Световната здравна организация (СЗО) 87% от дозите са отишли в страните с висок или над средния доход, докато страните с ниски доходи са получили едва 0,2% от ваксините. Ваксинирането на 60% от световното население до средата на 2022 г. ще струва 50 млрд. долара.

“Бионтех“ получи 325 млн. евро от германското правителство за разработване на ваксината. Компанията заяви, че се ангажира да снабдява с ваксината си страни с ниски доходи на ниска цена. „Всички знаем, че никой няма да бъде в безопасност, докато всички не сме в безопасност“, добавя компанията в изявление. “Бионтех“ реализира нетна печалба от 1,1 млрд. евро през първите три месеца на годината

Продажбите на ваксините на “Модерна“ достигат 1,7 млрд. долара през първите три месеца на т. г., като това е първото печелившо тримесечие на компанията.