Разградският олигарх Иво Прокопиев е натискал участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество през април 2010 г. да одобрят продажбата на 33% държавен дял на трите електроразпределителни дружества. Това стана ясно от показанията на президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в специализирания съд.

Предложението за приватизацията на ЕВН бе внесено от Иво Прокопиев

потвърди Манолов. Президентът на КТ „Подкрепа“ разказа още, че по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество е настоявал продажбата да стане прозрачно - на пазарен принцип през Българската фондова борса.

„Тогава не знаех, че единият от посредниците е фирма на Иво Прокопиев. По-късно разбрах това нещо от медийни публикации“, разкри Манолов. Според него това е една от причините 33% от държавния дял на „ЕВН България“ да се продаде на много по-ниска цена от реалната им себестойност.

Прокопиев имаше силно влияние на Българската фондова борса

Но това го установих по-късно, по време на тристранния съвет тези неща не ми бяха известни“, уточни Манолов пред съда.

Президентът на КТ „Подкрепа“ потвърди, че приходите от продажбата на трите ЕРП-та по настояване на бившия финансов министър Симеон Дянков са постъпили под формата на дивидент в държавния бюджет, а не в Сребърния фонд, като по този начин е ощетена пенсионната система на страната.

Манолов е поредният свидетел, който потвърди в показанията си, че подсъдимият олигарх Иво Прокопиев е лобирал пред Националния съвет за тристранно сътрудничество да се продадат остатъчните дялове в ЕРП-тата с мотив, че държавата не е добър стопанин. Под негов натиск е било взето и решение 33-те процента държавно участие да се продадат като част от пакета антикризисни мерки, лансиран по онова време от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, известни като „постната пица“.

Показания по делото даде и бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова. Тя потвърди пред спецсъда, че са констатирани сериозни нарушения в проспекта по сделката за покупката на 33% от държавния дял на „ЕВН България“, изготвен от финансовия посредник на разградския олигарх Иво Прокопиев „Булброкърс“. Ранкова си спомни, че в края на 2011 г. е имало писмо от Емил Караниколов, който сега е министър на икономиката, а тогава е бил шеф на Агенцията за приватизация, че има съществени пропуски в проспекта и те трябва да бъдат отстранени, за да бъде пуснат. Въпреки това по настояване на Симеон Дянков проспектът бил одобрен от КФН и обявен на закрит аукцион от Българската фондова борса в края на декември 2011 г. Подсъдими по делото заедно с разградския олигарх Иво Прокопиев и Симеон Дянков са още бившият енергиен министър Трайчо Трайков и трима служители на Прокопиев в дружеството „Булброкърс“ – Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Шестимата са обвинени, че са участвали в продажбата на 1/3 от акциите на „ЕВН България“ на занижени цени, с което са нанесли вреди за близо 28 млн. лева на държавата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Воеводите искат фонд за даровити деца

Да бъде създаден общински фонд, който да предоставя стипендии за даровити деца в Стара Загора, предлагат на колегите си от старозагорския парламент съветниците от ВМРО. 

Спешен зов за помощ! Живот за Бобо!

“Радвайте му се, защото му остават само месеци живот…“Страшно е да чуеш това! Новината е непоносима, особено когато става въпрос за 6-годишното ти дете и лекарите в България те убеждават, че нищо не може да се направи…

Емил Димитров: Перник няма да пие водата на София

„Тази вода, която ни трябва, я имаме. Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на „Софийска вода“, нито на деривациите на „Софийска вода“. Деривациите, които захранват язовира „Белмекен“ за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. Това обясни министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНР.