Шефът на екскурзоводите пред

Шефът на екскурзоводите пред "Монитор": Все още не сме получили финансова помощ от държавата

  • Има раздвижване на българския туристически пазар, но само по Южното Черноморие
  • Дневните хонорари на екскурзоводите намаляха заради COVID-19
  • На чужденците им харесва всичко у нас, азиатците предпочитат Празника на розата, американците - археологическите обекти. Това заяви пред "Монитор" председателят на Асоциацията на екскурзоводите в България Николай Миндов. 

- Г-н Миндов, от Министерството на туризма обявиха обществена поръчка на стойност 3 млн. лева, чрез която да бъдат подпомогнати екскурзоводите, и обещаха до 15 юни да преведат авансово 50% от финансовите средства. Достигнаха ли тези пари до Ваши колеги, проявили интерес към мярката?

- Все още не сме получили никаква финансова помощ, но се намираме на финалната права на обществената поръчка. Надяваме се през идната или по-следващата седмица да подпишем договори с Министерството на туризма и в крайна сметка да можем да стартираме работата си по изготвянето на онлайн туровете и рекламните клипове, заложени в поръчката.

- Наясно ли сте колко са били кандидатите по схемата и какъв ще бъде размерът на получените суми?

- По-голямата част от колегите проявиха интерес към обявената обществена поръчка. Що се отнася до очаквания размер на финансова помощ – той ще стане ясен едва след подписването на договорите.

- Според вас какви трябва да бъдат първите задачи на новия министър на туризма?

- Туристическият бранш пострада най-сериозно от пандемията, затова новият ресорен министър трябва да работи с цел по-бързото му възстановяване. Държим да се обърне внимание и на екскурзоводите - получихме възможност за участие в обществена поръчка, но ако пандемията продължи да нанася толкова сериозни щети, тя няма да бъде достатъчна. Именно поради тази причина апелираме да се обмисли отпускането на безвъзмездни средства, с които да запазим своите служители.

- Говорейки за финанси, бихте ли ми казали какъв е средният дневен хонорар на един екскурзовод и повлия ли се той от пандемията?

- Средният дневен хонорар на един екскурзовод зависи основно от езика, на който се провеждат обиколките. Така например тур на английски език излиза около 75 евро. Традиционно заплащането на професионалните гидове е въпрос на предварителна договорка с туроператора на база типа на самото пътуване. Оказва се, че английският се е превърнал в базов език, така че екскурзоводите, говорещи немски, италиански, испански, португалски получават по-високи хонорари. В случая заплащането се определя от това дали има голям брой професионални гидове, които да владеят даден език. Дневните хонорарите в действителност намаляха по време на пандемията, което се дължеше главно на липсата на туристи.

- А колко ще ни струва беседата на български език?

- Беседите на български са на по-ниска цена, тъй като те най-често се посещават от пенсионери, ученици или българи, обикалящи родината. Те варират между 60-80 лв. При екскурзии в чужбина на български език цените отново се определят след договорка с туроператор в зависимост от функциите, които ще изпълнява екскурзоводът – единствено ще води групата или ще се налага да им превежда от друг език.

- Още преди няколко месеца сигнализирахте, че екскурзоводи масово се преквалифицират заради липсата на работа. Наблюдава ли се раздвижване на туристическия пазар през летния сезон?

- Наблюдава се слабо раздвижване на пазара. То е най-видимо по Южното Черноморие, където има чехи, поляци, словаци и малко германци. Към момента обаче в София няма никаква работа. След завършването на учебната година бяха проведени единствено няколко тура с ученици из обекти в България.

- Какви групи туристи преобладават – българи или чужденци?

- Туристите по морето, които използват услугите на екскурзовод, са основно чужденци. Въпреки това броят им все още е изключително нисък на фона на предходни години. Вече ги нямат чуждестранните гости, които пътуват из страната с културна насоченост – посещават църкви, манастири.

- Кои са основните маршрути в страната, към които туристите проявяват интерес?

-Туристическите маршрути, които си подбират чужденците, зависят от продължителността на техния престой. Азиатските туристи например прекарват 2-3 дни у нас, тъй като в рамките на 10-20 дни се стремят да обиколят много държави. Основните туристически обекти за тези гости са Рилският манастир, Пловдив и Велико Търново. Израелските групи пък предпочитат по-нестандартните забележителности и посещават Родопите - Широка лъка, Триград, а също и пещерите Дяволско гърло и Ягодинска. Французите проявяват интерес към културни обекти като Никополис ад Иструм или Свищов, които не влизат в програмите на стандартните групи. Сериозен интерес има и към новооткритата базилика в Пловдив. За съжаление много от туроператорите не включват в своите оферти посещението на обекти като село Свещари – част от списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Сред останалите места, оставащи извън туристическите пакети, са Трявна, Боженци и Жеравна. Северозападните забележителности като Белоградчишките скали, пещерата Магурата, Видин също се разглеждат единствено от специализирани групи. Останалите туристи, които пристигат у нас за по-дълъг период, могат да си позволят да разгледат и интересни обекти по морето. Българите пък обикалят из цялата страна, често с цел да разгледат 100-те национални туристически обекта. За съжаление въпросните групи са предимно еднодневни или двудневни.

- Споменахте движението „100 национални туристически обекта“. Има ли организирани групи, които посещават единствено забележителности, вписани в книжките на Българския туристически съюз?

- Да, има такива групи, чиято цел е да събират печати в своите книжки. Определено има раздвижване в това направление, тъй като дълго време бяхме затворени у дома. Дали организирано или индивидуално, българите пътуват из страната.

- От коя забележителност чужденците остават най-очаровани?

- На чужденците им харесва всичко у нас, тъй като България разполага с всичко по малко – високи планини, море. Азиатците обичат да ни посещават по време на празника на розата в Казанлък. Американците предпочитат да разглеждат археологически разкопки, тъй като намират за интересен факта, че у нас са запазени толкова древни артефакти. Други пък се насочват към планините или Рилските езера. Българските обичаи също представляват сериозен интерес за чуждестранните гости – нестинарски танци, гайди в Родопите. Тъжно е, че в момента няма как да им го покажем. Ролята на екскурзовода е именно тази – да разкрие на туриста тайните на всяка една забележителност.

- При какви противоепидемични условия се провеждат организираните турове?

- Противоепидемичните мерки, при които се провеждат организираните пътувания, включват носене на маска в автобуса. В случай че разглежданите обекти се намират навън, тя може да бъде свалена. В противен случай се спазват мерките, по които работи дадената забележителност. Към момента няма ограничения относно броя на туристите, които могат да се включат в обиколките. Българите традиционно наброяват около 30 души.

ВИЗИТКА:

  • Завършил е английска филология
  • Работи като екскурзовод  повече от 40 години
  • Председател на Асоциацията на екскурзоводите в България от 2002 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ