Шефът на екипа, гасил в РСМ, инж. Георги Пармаков: Всяка сутрин местните ни посрещаха с баница и мътеница

Шефът на екипа, гасил в РСМ, инж. Георги Пармаков: Всяка сутрин местните ни посрещаха с баница и мътеница

Комисар Пармаков, водехте първата група от 25 огнеборци от Благоевградска област, които се включиха в гасенето на развилнелия се горски пожар в РСМ. Стихията беше на няколко километра от границата ни. Как стана така, че заминахте, за да помагате на колегите си?

- Това стана, когато от нашето външно министерство отговориха положително на молбата на колегите ни от Северна Македония. Ние не се поколебахме нито за миг. Благоевград е най-близо до мястото на пожара. Миналата сряда, 4 август, заминахме 25 колеги с три оборудвани противопожарни автомобила. В късния следобед на същия ден се включихме в гасенето на разбеснелите се пламъци, които наближаваха и нашата граница. Гасихме цяла нощ. Бедствието беше обхванало гори и къщите в доста села в общините Делчево, Пехчево и Берово.
- На какъв фронт вилнееше пожарът?
- После разбрахме, че по дължина огънят е унищожавал гори на близо 30 км, а в дълбочина пламъците са обхванали над 10 км. Огнищата са били три на около седем километра и половина от границата с България. Ние гасихме на южния фронт, в посока селата Умлена и Робово и към село Чифлик.
- Къде нощувахте?
- През шестте дни работехме на смени денонощно, а домакините се бяха добре погрижили и ни бяха настанили в Делчево. На шестия ден се уверихме, че пожарът е локализиран със съвместните усилия на колеги от Северна Македония, Сърбия, Австрия и Словения. В сряда разбрах, че е окончателно потушен.
- Какви бяха отношенията ви с местните колеги, полицаи, а и жителите на селата?
- Всяка сутрин хората от селата ни посрещаха с баница и айран, който и тук го наричат матеница. В Благоевградско също й казваме мътеница. В очите на жени и мъже, млади и стари се четеше огромна благодарност. Когато огънят прехвърли пътя Делчево - Пехчево, местните полицаи го отцепиха и затвориха, като осигуриха спокойствие и сигурност за нашата работа. В акцията по гасене наравно с нас активно се включиха с опита и подготовката си от техните специални части „Тигрите“. Много ни помагаха и местни доброволци от селата. Когато бяха застрашени селата Нов Изтевник и Цръник, доброволците превантивно евакуираха по-възрастните хора от най-застрашените няколко къщи. Къщите бяха спасени и хората после се върнаха. На моменти не ни достигаше вода, пълнехме само от два хидранта, но се справихме. А пък и близо до Делчево има голям язовир. Всеки, който е минавал по пътя Делчево – границата при ГКПП – Логодаш, го е виждал. При завръщането ни насам в понеделник хората ни изпроводиха с благодарности и сълзи в очите.
- Получихте ли благодарности и от официалните власти?
- Разбира се. Бяхме в постоянна връзка с кметовете на общините Делчево, Пехчево и Берово. Във връзка бяхме и с кметовете на отделните села. На заминаване дойдоха специално да изкажат своята благодарност. Сигурен съм, че колегите, които ни заместиха, също са в постоянна връзка с официалните власти в района.
- Кой беше най-трудният ден в мисията ви?
- Това беше първият ден, когато пристигнахме. Пред нас горяха върхово гори чак до хоризонта. Огънят пълзеше към България. Слязохме от колите и веднага разпънахме маркучите. Беше много рисковано – духаше коварен силен вятър, който всеки момент можеше да обърне пламъците към нас. И тогава нищо не можеше да ни спаси. Цяла нощ всички гасихме. Полицаи от Северна Македония ни посрещнаха още на границата и ни заведоха до южния фронт на пожара, насочваха ни откъде да пълним вода. До сутринта успяхме да прекъснем настъплението на огъня.
- От Благоевград ли бяхте всички огнеборци?
- Ние бяхме първата група 25 пожарникари от Благоевград, Петрич и Банско. След шест дни на наше място пристигнаха други 25 колеги от същите подразделения. Пожарът вече е загасен, но те остават да обхождат и наблюдават района, защото вятърът е много коварен и за минути огънят може да пламне пак.
- Съвместно гасяхте с ваши колеги от Сърбия, Австрия и Словения. Намирате ли разлика в противопожарната техника, оборудване и екипировка?
- Не, всички бяхме с последния модел противопожарни автомобили, с модерно оборудване и екипировка. Австрийците и словенците пристигнаха и с противопожарни пикапи и АТВ. Румънците гасяха с три самолета, а сърбите и македонците с хеликоптери. Доколкото разбрах, леко е пострадал само един австрийски огнеборец, но той се възстановявал бързо. И на този пожар, както и на много други досега, в гасенето на които съм участвал, рисковете са огромни. Освен опита и умението пожарникарят трябва да бъде безупречно екипиран и оборудван. Накрая искам да изкажа своето възхищение и благодарност към всички мои колеги от РЗПБ. Действаха професионално и бързо в овладяването на пламъците.
- Как точно беше погасен пожарът?
- Преди да разговаряме от агенция Фокус научих, че на 11 август директорът на Центъра за управление на кризи (ЦУК) на Република Северна Македония Стоянче Ангелов е написал във фейсбук профила си как след няколко дни борба с огъня над село Будинарци големият горски пожар е напълно овладян. Потвърди, че с това пожарът, който засегна района на общините Пехчево, Делчево и Берово е напълно потушен. Въз основа на принципа, че безопасността на хората е на първо място, той официално съобщи, че нито един местен жител или член на противопожарните служби, както и от друго звено или институция не е пострадал при бедствието. Част от австрийската противопожарна техника с екипажите им, македонските и българските пожарникари ще останат на място, за да предотвратят евентуално повторното разпалване на огъня на определени места.

- Има ли риск огънят пак да пламне?

- Това е нещо, което се случва редовно след преодоляване на толкова големи пожари. Стоянче Ангелов също така благодари на екипажите на северномакедонските и сръбските хеликоптерни части, на екипажите на румънските самолети, както и на българските, северномакедонските, австрийските и словенските пожарникари. Благодари на лесничеи и горската полиция, на служещи в македонската армия и полиция. Както и на другите институции, които помогнаха да се преодолее този може би най-голям горски пожар в Северна Македония досега.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.