Шефът на ЕЦБ подкрепи  въвеждането на цифрово евро

Шефът на ЕЦБ подкрепи въвеждането на цифрово евро

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард се обяви в подкрепа за въвеждането на цифрово евро, съобщи БНР.

"Дигиталното евро ще допълни паричните средства и ще гарантира, че потребителите продължават да имат неограничен достъп до парите на централната банка във форма, която отговаря на техните еволюиращи нужди от цифрови плащания", пише Лагард в статия за френското месечно списание L'ENA hors les murs, издавано от Асоциацията на бившите ученици на Националното училище по администрация.

Според Лагард дигиталното евро може да играе важна роля в определени бъдещи сценарии - например в случай на спад при използването на пари в брой или за предотвратяване на използването на чуждестранни цифрови валути в еврозоната. "Въвеждането на дигитално евро може да е необходимо, за да се получи достъп до парите на централната банка, както и да се гарантира паричен суверенитет“, пише Лагард.

Управителят на ЕЦБ има смесени чувства относно появата на така наречените "стабилни криптовалути" - частни цифрови валути, подкрепени от реални държавни валути. От една страна, те биха могли да стимулират иновации в платежните услуги, но от друга страна, ако се използват по-широко, те биха могли да застрашат финансовата стабилност и паричния суверенитет. "Властите трябва да претеглят ползите и рисковете от иновациите в платежните услуги и да гарантират на първо място, че плащанията в дигитален режим могат да бъдат обработвани ефективно, сигурно и приобщаващо“, каза Лагард

ЕЦБ започна обществена консултация по въпроса за цифровото евро, като резултатите трябва да бъдат публикувани веднага след като централната банка оцени резултатите от тези консултации.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.