Шефът на дирекция

Шефът на дирекция "Вътрешна сигурност“ пред "Телеграф": Тримата катаджии представяха рушвета като легална такса

Тази година дейността ни ще е насочена към цивилните служители, но и униформените да не се успокояват

Засякохме полицаи да крият камери в патрулки с шапки, действията им прилягат на малки деца, споделя в днешния брой на в. "Телеграф" старши комисар Стефан Банков. Той заяви още, че за миналата година дирекцията е направила 28 операции, при които са арестувани 26 служители на МВР. 

- Старши комисар Банков, преди няколко дни арестувахте трима корумпирани полицаи от Сливо поле, които взимаха рушвети от наши и чужди шофьори. Кой от тях е главният, кой ги ръководи?

- Лицето, което мотивираше останалите да извършват престъпления, е командирът на отделение. Но няма как останалите да бъдат принудени да извършват престъпления, ако самите те нямат нагласа. Интересното е, че командирът им подбираше смените, правеше графиците, така че да бъде удобно да „работят“. Под удобно разбирайте определени времеви периоди, в които би било по-лесно да извършват нередности, без да бъдат забелязани - това са предимно почивни дни, през нощта, празниците и т.н.


- Освен двама от подчинените си командирът привличал ли е и други служители към групичката им за рушвети?

- Както каза наблюдаващият прокурор по делото - командирът си беше позволил да убеждава и млади неопитни служители да работят по същия механизъм, което е, меко казано, обезпокоително.

- Арестуваните имат ли дълъг стаж в МВР?
- Да, и тримата са с около 20-годишен стаж в системата на МВР. Населеното място е малко, те са в добри отношения, познават се от дълги години. Общите им интереси, доколкото извършването на престъпление може да се нарече така, са налице, средата е налице, така че сами виждате.

- Знаели са фрази на румънски и турски, за да скубят пари от чуждите шофьори. Какво са им казвали?

- Фразите са по-скоро извадки от изречения, но в детайли не мога да ви кажа. Обикновено единият служител обяснява, че водачът има проблем, а другият, че може да го реши. Това е играта на добро и лошо ченге. Практика, която е от 80-те години и би трябвало да е изкоренена, но нашите служители на това ниво бяха решили да я използват.

- По сигнал на такива шофьори ли тръгнахте да ги разследвате, или по оперативна информация?

- Ако проследите дейността на дирекцията в последната година, ще си отговорите на въпроса. Изминалата година е преломна за нас. Виждате, че стремежът на МВР, на министъра, респективно на мен като директор на „Вътрешна сигурност“ е да върнем доверието на гражданите. Това е резултатът на нашата дейност. Гражданите ни имат доверие, търсят ни. В тази връзка към вашия въпрос - имахме и сигнали, но и паралелно работехме оперативно по тези служители.

- Стана ясно още, че катаджиите са избирали патрулки обичайно без камери, но ако им се е падала такава, са повреждали техниката нарочно. Как са го правили?

- Думата „избирали коли“ е малко извадена от контекста. Колите на МВР са оборудвани и с камери, и със звук, именно за да защитят интересите на гражданите, но другата им цел е да защитят полицаите. Много често те са обект на провокация към подкуп, знаете и случаи на недобро отношение към тях. Що се отнася до автомобилите, като всяка техника и те се повреждат. Затова всяка областна дирекция разполага с други патрулни коли, които не осъществяват пътен контрол. За тях няма изискване да бъдат оборудвани с камери. Имаме данни, че единият от задържаните умишлено е създавал среда и условия автомобилът с камера да не може да бъде използван за конкретен ден.

- Докато ги наблюдавахте, какво беше характерно за полицаите като начин на комуникация между тях?

- Моята препоръка към тях е да си сменят професията. Те са едни много добри психолози, но в никакъв случай пазители на реда. Изключително манипулативни, будещи състрадание, те принуждаваха гражданите да се чувстват длъжни да им дадат пари с поведението си. Това е абсолютно несъвместимо с професията им. Те манипулираха и въвеждаха шофьорите в заблуждение, че това са законови такси.

- Как така законови, каква е тази такса, която всъщност е рушвет?

- За едно от деянието издават фиш. В рамките на този фиш вземат и подкупа. Ако аз съм ви спрял за това, че мигачът ви не работи, а вие имате и просрочена винетка, ви съставят фиш за мигача, което е по-леко наказуемо, но ви взимам допълнително пари за винетката.

 - И аз се чувствам радостна, че съм си тръгнала с минимално наказание...

- Определям пострадалите лица като въведени в заблуждение, у тях оставаше убеждението, че не са извършили нещо нередно. А тези, които го осъзнаха, ни потърсиха.

- Те повече българи или чужденци обработваха?

- Предимно чужденци.

- С колко пари след дежурство се прибираха тези катаджии? След брифинга в Русе стана ясно, че около 150-200 лв.

- Следствена тайна е, но мога да кажа, че горе -долу колкото една средна надница за държавата.

- Задържахте наскоро и друг полицай с 20 години стаж, но във Варна. Той обаче беше оперативен. При него предизвикателството беше ли по-голямо?

- Да, защото бяхме поставени пред средата да разследваме служител, който работи с магистратите, които на свой ред ни ръководеха. Но тук е мястото да кажа, че окръжна прокуратура-Варна безпристрастно и обективно извърши всички действия.

- Кое беше най-възмутителното и укоримото не само от морална, но и от професионална гледна точка при този разследващ?

- Владеейки информацията по водените досъдебни производства, той се възползваше от нея, това е най-укоримото. Няма как да коментирам обаче делото. Мога обаче да кажа, че разследващите трябва да доказват вина или невинност на гражданите, а не да ги шантажират и изнудват за пари.

- Вие сте шеф на „Вътрешна сигурност“ повече от година. През това време повече униформени като тези от Сливо поле или разследващи задържахте?

- Всеки един случай на корупция в системата на МВР е важен, независимо че много от хората биха казали, че това са дребни случаи, които нямат значение. Други биха казали, че това е обичайна практика от много години. За дирекцията обаче премахването на корупцията, дори и възлизаща на минимална стойност, е и ще бъде приоритет. И промяната вече се вижда с всеки изминал ден. Аз определям именно униформения състав като лицето на МВР, те са най-близко и контактуват с обикновените хора, затова обръщам толкова внимание върху този вид престъпления. Когато обществото разбере и види волята на правителството, министерството и респективно „Вътрешна сигурност“ за справяне с корупцията, то тогава ще е по-отворено към нас. Мога да ви кажа, че за миналата година сме направили 28 операции, като при тях са задържани 26 служители.

- Хващате ли полицаи, които манипулират камери в патрулки?

- Разбира се, че има такива служители, които си позволяват подобно нещо, но те не бих казал, че ги манипулират, а по-скоро прекъсват записите. Няколко случая сме докладвали вече на прокуратурата, за които обаче е твърде рано да се говори.


- Няма да ви питам конкретно, но може ли да се каже по-общо как опитват да влияят върху камерите?

- Опитват да създават условия за прекъсване на напрежението към мрежата за камерите. Има го и рутинното скриване с нелепото обяснение: „Случайно съм си метнал шапката“, и въобще действия, които, бих казал, че прилягат по-скоро на дете, отколкото на служители от МВР. Но искам дебело да подчертая относно камерите, че министерството чрез нашата дирекция разполага с ресурс - и времеви, и човешки, за постоянно наблюдение на всичките ни служители, които работят с камерите за видеонаблюдение. Нещо повече, ние можем да ги наблюдаваме в реално време, тук и сега.

- Тази година на какво ще наблегнете, след като миналата на фокус бяха основно униформените на улицата?

- Тази година ще продължим да следим полицаите на улицата, да не се успокояват (смее се). Нашата цел не е да ги хващаме, а да ги убедим, че когато работят съвестно, МВР стои зад тях, когато обаче правят престъпления - сме безкомпромисни. Новата година е предизвикателство за дирекцията, защото работим в условията на пандемия. Нашата дейност ще бъде насочена не само към полицаите на улицата, но и към цивилните служители. Ако мога да направя послание, то е, че директорите в МВР си комуникираме, обсъждаме проблемите, служителите трябва да са наясно, че комуникация между нас има и превенцията ще продължи.

- Казахте 28 операции, 26 задържани служители. Някой позволи ли си досега да ви заплаши или да ви предложи подкуп, за да го оставите на мира?

- Не, не са ми предлагали, това звучи като шега, особено за хората, които ме познават. Имахме обаче един служител, който като задържан се опита да заплаши, но никой не се поддаде. В крайна сметка това ни е работата, който не иска да среща мечки, не ходи в гората.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ