Шефът на ЦИК: Ще се справим с организацията на вота

Шефът на ЦИК: Ще се справим с организацията на вота

Да, мога да заявя, че ще се справим с организацията. Това коментира пред bTV шефът на ЦИК  Александър Андреев, след като стана ясно, че президентът Румен Радев насрочва парламентарните избори за 4 април. "Очакваше се президентът да определи датата и тази дата е определящият краен срок за организиране на цялостната дейност", каза той.

Той напомни, че една голяма част от препоръките на президента, или поне основните от тях, са били насочени към законодателя. Сред тях е това за  сертифицирането на машините, което не било работа на ЦИК. По думите му гласуването по пощата и използването на други алтернативни начини за гласуване също трябва да се уреди с промени в ИК. "Но смятам, че това са все въпроси, които трябва да бъдат обект преди всичко на обществено обсъждане'', разясни Андреев.

Той изтъкна, че избирателните списъци се изготвят от общинската администрация, тъй като те поддържат регистрите на населението, които пък са на базата на данни от ГРАО. "Ние няма как да повлияем на този процес. Искането на актуализация избирателните списъци е извън компетентността на ЦИК, защото това би означавало да посочим в коя част избирателните списъци не са актуални", допълни още той.

На въпрос за евентуалното въвеждане на видеонаблюдение председателят на ЦИК посочи, че това е въпрос, който може да бъде обсъден в Комисията. Все пак видеонаблюдението не трябва да засяга тайната на вота, не пропусна да напомни Андреев. ,,Броенето става на разписките от машинното гласуване, които служат за окончателните резултати от гласуването. Броят се разписките и въз основа на тях се определят резултатите в хартиения протокол'', обясни той.

Ще се съобразим с протокола, който ще бъде изготвен от здравните органи. Определената дата вече позволява на здравните власти да могат да подготвят протокол с мерките, които следва да бъдат изпълнени'', отговори Андреев на въпрос как ще се гласува, за да бъде обезпечено здравето на хората в условията на пандемия.

Коментар на решението на Радев за датата на изборите преди това направиха и от ГЕРБ,

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.