Шефът на

Шефът на "Булгаргаз" : Внасяме максималното възможно количество азерски газ

Максималните възможни количества азерски газ се доставят на гръцката граница. Миналата година цената му бе в пъти по-висока, но ние все пак бяхме готови да изплащаме договора си. Изпълняваме коректно всичките си договори. Изпратили сме писмо до "Газпром" за изпращане на по-големи количества. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на кръгла маса на тема "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позицията на България пред ЕС".

По думите му дружеството не е единственият доставчик на либерализирания пазар - над 30 дружества следва да поемат отговорност да доставят количествата газ на своите клиенти.

Изпълнителният директор на Българският енергиен холдинг (БЕХ) Валентин Николов подчерта, че енергийната компания е предоставила дължимите средства към компанията IGBT и забавянето на интерконектора с Гърция "не е въпрос на пари". Във връзка с обвиненията за изземане на свръхпечалба от АЕЦ "Козлодуй", отправени от синдикатите, той поясни, че бизнес планът на предвижда печалбата на централата до декември да бъде 550 млн. лева в края на 2021 г.

"Към месец декември печалбата вече е 739 млн. лв. Така очакваме до края на годината да бъдат спечелени 985 млн. лв.", коментира той, като допълни какви са функциите на БЕХ - подпомагане на дружествата за покрива е на тяхната ликвидност. Николов поясни, че към момента от сериозни загуби е заплашена" Топлофикация - София", а техният очакван размер достига 350 млн. лв.  до края на годината. "Предполагам, че БЕХ отново ще бъде принуден да прави цесия и дългът да се прехвърли от" Топлофикация - София" към Булгаргаз", а след това и към БЕХ", поясни той, като допълни, че 2.4 млрд. лв. все още е тарифният дефицит, който все още не е преминал през Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Според председателя на КЕВР инж. Иван Иванов факторите, които влияят за сериозното увеличение на цената на електроенергията у нас са поскъпването на природния газ, а също и тези на въглеродния диоксид. "Ключът е в ръцете на ЕС. В Брюксел функционира под формата на тъгорвия с емисии и ако в тази платформа бъде увеличено количеството на предлаганите емисии, по естествен път ще бъде намалена и тяхната цена", категоричен бе той. Иванов обобщи, че това би било от изключителна важност за България, тъй като почти 47% от инсталираните мощности са термични централи.

"Трябва да бъдат спазени 2 ключови дати - 31 декември за строителството и до 30 юни да бъдат завършени всички тестове и придобити необходимите разрешения. В противен случай изпълнителят следва да понесе санкция в размер на 90 000 евро на ден", завърши Иванов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.