Шефът на „Булгаргаз“: Цената на газа у нас е с 15-20% по-ниска от тази на европейските борси

Шефът на „Булгаргаз“: Цената на газа у нас е с 15-20% по-ниска от тази на европейските борси

„Цената на природния газ у нас е по-ниска е с 15-20% от тази на европейските борси. В тези условия - на значителен ръст на цените на европейските газови пазари, по-ниската цена от „Булгаргаз“ е пряка подкрепа за битовия потребител, за конкурентноспособността на българската индустрия“. Това каза в ефира на БНР изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

По думите му,

по-евтиният газ от Азербайджан е един от факторите за туширане на поскъпването

на синьото гориво в чужбина. „Ниската цена идва от доставките от Азербайджан, които са факт от 31 декември 2020 година, както и от новия ценови механизъм по договора с „Газпром“. Това спомага „Булгаргаз“ да продава на по-ниски цени в сравнение с тези на европейските газови пазари“, каза още Николай Павлови припомни, че договорът на „Булгаргаз“ с Азербайджан е за 25 години по 1 милиард кубични метра на година.

Как този газ стига да страната ни? Липсващата българо-гръцка газова връзка, изграждана вече години наред, по която трябваше договорените количества газ от Азербайджан да влизат у нас, породи множество въпроси и спекулации. „Единствената такава възможност за приемане на тези количества беше през газопреносната мрежа на гръцкия оператор“, уточни Николай Павлов. През точката, която се използва, руският газ през българската територия влиза в Гърция.

„На Кулата-Сидирокастро потокът на природен газ може да тече двупосочно: както в посока Гърция, така и в посока България. Управлението на тези физически потоци на газа, както и изпълнението на заявките на клиентите в двете посоки, се извършва от операторите на България и Гърция“, обясни Павлов и даде конкретен пример за съгласуването на физическите потоци от газ.

„Когато заявките за доставка в посока Гърция са например 100 единици, а в обратна посока са 20 единици, то тогава физическият поток е в посока Гърция. В България остават 20 единици от тези 100, а физически в Гърция влизат 80 единици газ.“

„Булгаргаз“ е договорил с доставчика от Азербайджан

временно газът да бъде получаван на гръцка територия,

като срокът за временния маршрут на доставка е от 31 декември миналата година до 30 септември на настоящата. „За този период „Булгаргаз“ ще получи газ в обем приблизителен на 225 милиона кубични метра, като само за първото тримесечие по-голямата част от тези количества ще бъдат доставени на българския пазар“, увери Павлов. „Булгаргаз“ не би следвало да заплаща неустойки, смята още изпълнителният директор на газовото дружество.

В момента абсолютно всички количества газ се пласират на пазара, обобщи Николай Павлов. „В момента „Булгаргаз“ продава количества, които са предназначени и за румънския пазар“, добави той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.