„Положителните случаи на Африканска чума по свинете (АЧС) са много малко - около 10-15 случая от началото на сезона. Малко повече са случаите на трихинела”, коментира проф. Паскал Желязков, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Той подозира, че информацията за намерени умрели диви прасета се укрива.

„Силно съм обезпокоен, че не се откриват умрели свине по време на лова. Подозирам, че не се съобщават всички намерени умрели свине”, уточни той.

Съвсем скоро се очаква да се реши какви мерки да бъдат предприети от БАБХ относно претърсването на ловните зони за умрели животни. Днес това ще е една от темите на специална среща между изпълнителния директор на БАБХ и министъра на земеделието Десислава Танева.

С обявяването на ловния сезон от санитарното ведомство наложиха изискване всяко отстреляно диво прасе да се изследва за АЧС и трихинелоза. До излизане на резултатите обаче месото от животните трябва да е във фризер. Ловците от много области в страната протестираха, тъй като пробите за АЧС се бавят повече от пет дни. „Коригирахме нашите мерки, сега пробите ще постъпват разделени“, обясни проф. Паскал Желязков. Пробите ще постъпват в държавни акредитирани лаборатории, допълни експертът. „Специално за АЧС пробите са готови същия ден, за трихинелата е малко по-бавно, тъй като методите са малко по-трудоемки и изискват малко повече време за обработка”, допълни шефът на БАБХ.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изплатиха близо 26 млн. лева за агроекология за Кампания 2019 г.

Започнаха плащанията по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Държавен фонд „Земеделие“ преведе 25 940 506 млн. лева по мярката, като подпомагане получиха2 110 земеделски стопани.

Удвояват броя на животните с по-висока субсидия

Увеличава се броят на селскостопанските животни, за които земеделските стопани ще получават по-висока субсидия. Това обяви Снежана Благоева от дирекция „Директни плащания“ по време на срещата между зам.-министъра на земеделието Лозана Василева и експерти от ведомството със земеделски производители от София и района.