Шефовете на болници ще могат да работят като лекари

Изчистиха законодателна грешка:

Шефовете на болници ще могат да работят като лекари

Лекарите и лекарите по дентална медицина, които са директори или управители на лечебни заведения-публични предприятия ще упражняват професията си. Такава възможност създават промените в закона за лечебните заведения, които парламентът прие на първо и второ четене.

Промяната ще гарантира достъпна медицинска помощ на българските граждани, особено в малките населени места, както и в трудно достъпните и отдалечените райони, където липсата на достатъчно медицински специалисти представлява сериозен проблем, посочват вносителите.

Поводът за поправката е редно да проследим назад във времето, през 2019 г., когато депутатите приеха новия закон за публичните предприятия. Той беше условие за влизането на страната в чакалнята на Еврозоната и част от ангажимента ѝ да подобри управлението на държавната собственост и да уеднакви изискванията за управителните органи на търговските дружества. Обстоятелството, че лечебните заведения са публични предприятия по смисъла на закона за публичните предприятия, провокира нови промени в същия закон така, че да се даде възможност

 директорите на болници да преподават в медицинските университети.

По време на обсъждането на промяната в закона за лечебните заведения всички политически партии се съгласиха, че тя е необходима, за да се гарантира възможността на лекарите, които са директори на болници, да могат и да работят като такива, както и да преподават, но я описаха по различен начин.

Вносителите от ГЕРБ защитиха поправката като последователно прецизиране на текстовете. Депутатът Лъчезар Попов заяви, че законопроектът е в полза на лечебните заведения и че с него се разрешава проблемът от това, че те са търговски дружества.

От БСП нарекоха законопроекта като „нелепица”, а депутатът Филип Попов коментира, че

„оправянето на законодателен гаф не е прецизиране”.

Депутатът от ДПС, Хасан Адемов, призова управляващите да правят „разлика между секирата, скалпела и перото” и добави, че влизат в деликатната ситуация да поправят това, което са направили по-рано. По думите на Негяр Джафер се демонстрира „абсолютна липса на капацитет” 

и се създава законодателен хаос.

„Тази промяна се вписва в рубриката проба-грешка”, заяви депутатката от ДПС, и добави, че това е ситуация, в която един закон противоречи на друг.

Въпреки това Джафер беше категорична, че промяната е правилна. Тя беше подкрепена от всички политически сили при гласуването.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.