Шефовете на болници остават трима

Шефовете на болници остават трима

Запазва се изискването съветът на директорите на болници да се състои от трима души. Това приеха депутатите на второ четене в Закона за лечебните заведения.

Законодателната реформа отговаря на необходимостта от привеждане на Закона за лечебните заведения в съответствие със Закона за публичните предприятия по отношение на изискванията за избиране и назначаване на органите за управление и контрол на болниците.

Съгласно Закона за публичните предприятия държавните и общински болници са публични предприятия и попадат в приложното поле на закона. действащите разпоредби на закона определя съветите на директорите и надзорните съвети на публичните предприятия, категоризирани като "големи", да се състоят най-малко от петима членове, а съгласно Закона за лечебните заведения директорите на държавните лечебни заведения за болнична помощ са трима.

Приетата реформа позволява още на изпълнителните директори да преподават в съответните медицински университети. До сега разпоредбите на Закона за публичните предприятия им забраняваше да работят по друг трудов договор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.