Почти невъзможно се оказва за хората с ТЕЛК-ово решение да си намерят работа. Те са изправени освен пред трудностите, свързани с непригодена за тях работна среда, да бъдат и дискриминирани от повечето работодатели, заявиха пред „Монитор“ от Комисията за защита от дискриминация.

Независимо дали хората са с под или над 50% увреждане, автоматично се оказват тежест за работодателите. Затова и повечето от хората с ТЕЛК, не успяват да се задържат на работа за повече от няколко месеца, коментират още от комисията.

Промени в закона за хората с увреждане вече компенсират трудностите в намирането на работа на инвалиди. От Главната инспекция по труда провеждат специализирани проверки по Закона за хората с увреждания на работодатели с 50 и над 50 служители, като се следи дали същите са изпълнили квотите за назначаване на хора с трайни увреждания.

Безработните хора с увреждания могат да ползват посредническите услуги, които Агенция по заетостта предлага чрез своите териториални поделения в цялата страна, като не се допуска никаква форма на пряка или непряка дискриминация. Най-често те намират реализация в сектора на услугите и държавната администрация, коментират от Агенцията за хората с увреждания.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Платихме над 1,5 млн. за обезщетения на затворници

Над 1,5 млн. лв. обезщетения са платени от хазната през 2019 година по дела за нарушени човешки права и бавно правосъдие. Това показват данните на Министерството на правосъдието, предоставени по искане на „Монитор“.

Според статистиката през 2019 г. ведомството е сключило 259 споразумения за бавно правосъдие, по които са изплатени 620 200 лв.

Следят с термокамери на летището за коронавирус

Термокамерите на Софийското летище ще следят за пътници, инфектирани със смъртоносния вирус, който тръгна в края на миналата година от китайския град Ухан. Те намаляват риска, макар и да не могат да го спрат, както не могат да спрат и грипа, но чреез тях рискът за проникване на заразата в България може да бъде намален.