Шефове на фирми отказват да назначат служители с ТЕЛК

Шефове на фирми отказват да назначат служители с ТЕЛК

Почти невъзможно се оказва за хората с ТЕЛК-ово решение да си намерят работа. Те са изправени освен пред трудностите, свързани с непригодена за тях работна среда, да бъдат и дискриминирани от повечето работодатели, заявиха пред „Монитор“ от Комисията за защита от дискриминация.

Независимо дали хората са с под или над 50% увреждане, автоматично се оказват тежест за работодателите. Затова и повечето от хората с ТЕЛК, не успяват да се задържат на работа за повече от няколко месеца, коментират още от комисията.

Промени в закона за хората с увреждане вече компенсират трудностите в намирането на работа на инвалиди. От Главната инспекция по труда провеждат специализирани проверки по Закона за хората с увреждания на работодатели с 50 и над 50 служители, като се следи дали същите са изпълнили квотите за назначаване на хора с трайни увреждания.

Безработните хора с увреждания могат да ползват посредническите услуги, които Агенция по заетостта предлага чрез своите териториални поделения в цялата страна, като не се допуска никаква форма на пряка или непряка дискриминация. Най-често те намират реализация в сектора на услугите и държавната администрация, коментират от Агенцията за хората с увреждания.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.