Шефката на сектор

Шефката на сектор "Измами" в ГДНП пред "Телеграф": Ало-измамите с COVID-19 не сработиха

Престъпници искаха няколко пъти пари за скъпи ваксини, които още не съществуваха, казва главен инспектор Златка Падинкова

Членовете от групата на Каратиста влагаха парите на жертвите в луксозни имоти и коли, възмутително е, сподели в днешния брой на в. "Телеграф" началник сектор "Измами" в ГДНП. По думите й в ало-бандата, разбита преди няколко дни, са участвали мулета, набирани по интернет. Те взимали процент от сумите, които завличали от жертвите. 

Главен инспектор Падинкова, групата на Каратиста, която разбихте миналата седмица заедно с румънските власти, е действала близо година. Какво може да се каже за тези хора, завлекли жертвите с над 150 000 лв.?

Тарторът е лице от същите среди както и другите телефонни измамници. В групата участват 6 лица, като три са задържани в Румъния, това са фактическите извършители или така наречените въртачи. Останалите трима са мулета и те бяха оставени в ареста от Специализирания наказателен съд в събота вечерта, както знаете.

Къде бяха задържани мулетата?

Те бяха задържани в София и Перник.

Мулетата са носили парите от измамите до Румъния. После обаче тези големи суми как са се връщали у нас?

След като мулетата или т.нар. куриери са ги взимали от жертвите, са ги транспортирали до Румъния. Там са ги оставяли на определени места, посочени от тартора. Впоследствие парите са се връщали у нас, но вече със съдействието на лица от близкото обкръжение на телефонните измамници.

По какъв начин, носили са ги кеш в себе си и са минавали границата?

Това са детайли от разследването, които на по-късен етап ще коментираме.
Прави впечатление, че и групата на Бобито, която разбихте преди време, и тази на Каратиста, разчита на близки и хора от семейството за престъпната дейност. В тази банда традицията спазена ли е?
По принцип тези престъпни групи, които извършват телефонни измами, са формирани на приятелско-роднински или семейно-кланов принцип. Те имат не само престъпни, но и приятелски връзки. Именно те са тези, които въвеждат в заблуждение жертвите и поддържат контакта с тях. В групата на Каратиста са по-скоро събрани на приятелски принцип.

Каратиста и хората му от кои градове са?

От Плевенския и Великотърновския регион са. Полицейската операция беше проведена на територията на 4 населени места – Левски, Павликени, София и Перник. В България в акцията участваха служители от ГДНП, СДВР и областните дирекции – Търново, Перник и Плевен, под ръководството на Специализираната прокуратура. Действията бяха координирани от Евроджъст и Селек.

От разпространените снимки и видеоклипове видяхме много луксозни жилища и коли. В това ли са инвестирали ало-измамниците?

Да, пари от телефонни измами основно се инвестират в недвижими имоти, в ремонти, реновиране на техни жилища и закупуване на скъпи автомобили.

Имаше на една от стените 3D изображение на жена, което в момента е последен писък на модата особено при по-заможните хора. Изненадахте ли се, като влизахте по адресите на измамниците?

Всичко това, което видяхте и вие, е направено с пари от жертви на телефонни измами, очевидно се влагат в много луксозен начин на живот, което е възмутително.

Къде в Румъния са хванати тарторът Каратиста и двамата въртачи?

Задържани са в центъра на Букурещ в хостел. Това са реално извършителите, които въртят на жертвите и контролират мулетата в България.

Как са набирали мулетата?

Набирали са ги абсолютно на случаен принцип, обикновено през обяви в интернет. Гледат кой си търси работа или допълнителен доход и се свързват с него. Приоритет са тези, които са мобилни и имат автомобил, за да могат да им карат инкриминираните вещи и пари.

Какво са печелили мулетата?
Взимали са процент от отнетата сума, взета от жертвата. Разбрахте вече, че една от най-големите суми е 30 000 лв.

Схемата, по която са действали Каратиста и хората му, е „помощ на полицията“, но те плашили ли са жертвите със силови действия?

Те вървят паралелно двете схеми. Гражданите дават пари, за да окажат съдействие на полицията за задържане на ало-измамници. Обикновено разговорите протичат паралелно с обаждането от мнимия полицай. Жертвите получават и обаждане от лице, което се представя за доктор и иска пари примерно за лечение на близък роднина.

За лечение на COVID-19 ли са ги лъгали?

Не. В тези случаи е ставало въпрос просто за лечение. На въпроса дали са ги заплашвали - да. Както казах първо им звъни мним лекар, а след това мним полицай и някои от тях мислят, че само първото обаждане е било от измамник, затова са били готови веднага да съдействат на служителя на реда. Хората не се доверяват вече на обажданията за болен близък или роднина, но впоследствие не идентифицират мнимия полицай като престъпник. Затова нека се обърна към гражданите и да им кажа, че без значение кой се обажда и за какъв се представя, иска ли пари, се касае за телефонна измама.

Кое лично вас ви възмути най-много, докато работехте по групата на Каратиста?

Както тази група, така и другите, които извършват телефонни измами, ме възмущават изключително с начина, по който влияят на психиката на възрастните хора. Потресаващо е. Стресират ги, плашат ги с рязане на крайници и до последно не могат да повярват, че са обект на измама и не помагат на полицията. Другото важно при този вид престъпление е личността на потенциалната жертва – ако човек е по-наивен, а знаем, че възрастните са такива и уважават полицията като институция, са готови да съдействат. Престъпниците на свой ред не изпитват никаква състрадателност към тях, а ги използват по безскрупулен начин.

С една дума ало-измамниците са жестоки към жертвите си?

Да, изключително, не ги интересува какви поражения ще нанесат на психиката им, освен на финансовото им състояние. Знаете ли какво изпитват възрастни хора, когато ги плашат с убийство, с рязане на пръсти, на крайници, уши, нос? Човек изпада в шок, като чуе такива заплахи.

От началото на пандемията от COVID-19 до момента колко телефонни измами са регистрирани у нас, свързани с коронавируса под някаква форма?

Четири са довършените от началото на пандемията до момента. Всички те са регистрирани на територията на Русенска област и са свързани с легендата – „заразен с COVID-19“.

Какво са им казвали измамниците?

Казвали са им най-често, че са необходими пари за закупуване на скъпоструваща ваксина срещу вируса.

За ваксина, при положение че тя и в момента не е налична?!?

Да, за ваксина. Ние мислехме в началото, че престъпниците ще включат много по-мащабно темата COVID-19 в телефонните измами, но тази схема така и не сработи, за наше щастие. Бяха регистрирани предимно опити, но хората не се поддаваха, тъй като всички знаеха особено при първата вълна, няма открита ваксина.

Има ли задържани за тези четири COVID измамници?

В някои от случаите бяха хванати мулетата, но в момента се работи по фактическите извършители. Мога да ви кажа, че две от измамите са регистрирани в началото на периода - април, а другите две сега - септември и ноември.

Колко са били опитите ало-измамници да ни мамят с коронавируса?

Не водим статистика за опити, а само за довършени престъпления. Мога обаче да кажа, че през годината освен активната ни работа със Специализираната прокуратура, много добре се получи работата ни и с един от операторите. Причината е, че ало-измамниците звънят основно на стационарни телефони. По информация на оператора от началото на годината до края на месец октомври към негови абонати има регистрирани около 7800 измамливи позвънявания. Това обаче не е толкова много, защото други години сме имали над 200 000 такива позвънявания.

С колко са намалени телефонните измами тази година?

За 10-те месеца на тази година намаление с над 80% при телефонните измами спрямо същия период м.г.

Какви други измами с коронавирус, освен ваксината, пробват престъпниците?

Нямам такава информация, защото гражданите не са ги заявили при нас. Затова призовавам, който стане обект на опит дори за ало-измама, да ни позвъни. Самата аз разпитвам и мои познати какво са чували, търся всякаква информация за новите сценарии, за да сме в крак със случващото се. По този начин както ние, така и обществото ще сме по-добре информирани, а знаете, че това води и до по-добра превенция.

Идват Коледа и Нова година, хората ще бъдат повече по домовете си и ще могат да бъдат намерени и на домашните си телефони. Какво искате да ги предупредите, за да не станат жертви на ало-измамници?

Най-важното е - получат ли телефонно обаждане, при което им се искат пари, да не се доверяват. Това е ало-измама. Обръщам се и към семействата. Нека говорят с по-възрастните си роднини, с децата си, да им обяснят опасността. Защото именно възрастните и децата са най-уязвимите групи, които атакуват ало-измамниците.

От кои държави звънят aло-терористите най-често?

На този етап от Румъния. Затова искам да благодаря и за доброто съдействие и сътрудничество с румънската полиция и прокуратура, с които осъществихме последната операция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.