0

П редседателят на Националния филмов център Жана Караиванова отговори с писмо до филмовата общност на откритото писмо на продуцента Росица Вълканова, в което тя обяви напускането си на групата за изработване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за филмвата индустрия и поиска оставката на шефката на НФЦ. В него Караиванова отбелязва, че законът силно изостава от актуалните нужди на филмопроизводството в България и Европа, а това води до натрупване на много проблеми, съществували дълго преди тя да поеме директорския пост.

Председателят на Националния филмов център Жана Караиванова отговори с писмо до филмовата общност на откритото писмо на продуцента Росица Вълканова, в което тя обяви напускането си на групата за изработване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за филмвата индустрия и поиска оставката на шефката на НФЦ. В него Караиванова отбелязва, че законът силно изостава от актуалните нужди на филмопроизводството в България и Европа, а това води до натрупване на много проблеми, съществували дълго преди тя да поеме директорския пост.

Под мое ръководство законът спешно и частично бе променен, за да се приведе в съответствие с европейските изисквания и да се възстанови правото на ИА НФЦ да финансира българско кино

припомня тя. И още: „...В качеството си на директор на НФЦ съм инициатор на искането за промени, в това число и финансови. Само преди година вече водих тази битка, като в резултат беше приет закон, който възстанови финансирането за българското кино, загубено на 31 декември 2017-а, и добави 1,5 млн. към средствата за производство за 2019 г. Затова тази година няма забавени договори, филмите се произвеждат спокойно, няма забавени траншове към продуцентите, които са изпълнили условията по своите договори, няма несъстояли се сесии. Количеството финансирани проекти нарасна. Най-успешните до момента български филми за 2019 г. бяха произведени благодарение на този факт“. По-нататък в обширното си изложение, в отговор на обвиненията в бездействие, Караиванова изброява част от постигнато в 2-годишния до момента период на управлението й. Сред осъществените инициативи са провеждането на фестивалите „Златен ритон“, „Златна роза“, успешно реализираните български щандове на фестивалите в Кан и Берлин, заседанието на борда на „Евроимаж“ в София. Подписани са над 100 договора с бг продуценти, към които са разплатени 5 млн. лв., както и международни споразумения, разширяващи обсега на възможните държави копродуценти на България и др.