Шефът на Здравната каса: Към момента COVID зоните са 64

Шефът на Здравната каса: Към момента COVID зоните са 64

Към момента COVID зоните са 64 Това заяви пред БТВ управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Проф. Салчев призна, че има проблем с дейността на Ковид зоните, но уточни, че  работата по тях като цяло продължава.

„Подготовката по този процес започна преди месец и половина, досега тези ковид зони бяха само триажни центрове, които само установяваха дали пациентът е болен или не. От тук нататък ние доразвихме това и сега там се наблюдават и лекуват пациентите с леки и средно тежки симтоми”, каза управителят на НЗОК. Той подчерта, че това не отнема досегашните действия на личните лекар, на болниците и спешна помощ.  По думите му това е възможност за пациент, който не е толкова тежко болен, да бъде наблюдаван и евентуално лекуван, но не лекуван за ковид, а според неговата симптоматика. Много хора не могат да схванат това, защото лечение за ковид няма”, обясни още проф. Салчев. той изтъкна, че броят на ковид зоните в страната вече е трябвало да е 150, но в момента са 64.

"Към момента в 8 области все още няма такива ковид зони. Директорите на районните каси говорят със съответните центрове, които имат договор с НЗОК, дали не биха се включили в този процес.Това не е едностранен акт, никой не може да накара някой да сключва договор с касата”, коментира Салчев.

Той подчерта, че личните лекари не се изключват от схемата за лечение и наблюдение на техните пациентите. Той обаче уточни, че  семейните медици нямат право да издават лекарствата. По думите му те пускат електронни направления, рецепти и наблюдават пациента, ако се наложи, могат да го изпратят в такава ковид зона.

Салчев обясни още, че е необходимо хората са се ваксинират срещу COVID-19, но засега имало друг проблем-този с неспазването на противоепидемичните мерки.

„Вчера вечерта в мола 30 човека видях без маска. Отидох при охранител, маската му седеше като лигавник отдолу и го попитах вие какво правите, а той ми каза: " Кой си ти бе, плашиш ли ме?". В целия мол нямаше никой, който да наблюдава самия процес. Нашето поведение ще ни спаси, ако чакаме РЗИ, полиция или НЗОК, никога няма да се отървем от пандемията”, коментира още проф. Салчев.

Той коментира още, че е невъзможно лекарства от списъци да ги няма в аптечната мрежа. „Те са генерично заменяеми. Може да се заменят на място от фармацевта”, каза управителят на НЗОК. Във връзка с това, че според някои учени, не е подходящо лечението у дома с част от препаратите, управителят на фонда каза, че НЗОК  е платец, не е специализирана да казва кое е подходящо за лечение у дома.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.