Шеф Виктор Ангелов: Играчите в Хелс Китчън са ми като деца

Шеф Виктор Ангелов: Играчите в Хелс Китчън са ми като деца

Готвачът мисли за промяна в регламента на шоуто, опитва се да бъде вдъхновение за близките си

Шеф Виктор Ангелов за трети път ще се изправи пред предизвикателството да избере най-добрия професионален готвач в телевизионното шоу “Хелс Кътчън”. Казва, че няма фаворит в кухнята и мисли за промяна в регламента на надпреварата, тъй като първото място често заслужава да бъде поделено. Ето какво още издаде една от най-уважаваните и обичани звезди на кулинарната сцена в днешния брой на вестник “Телеграф”.

 - Шеф Ангелов, предстои финалът на „Хелс Китчън България“, какво ще видят зрителите в последната голяма битка?

- Кулминацията в едно състезание е финалът! Няма място за колебание дали изборът ми е правилен и съм се спрял на най-достойните претенденти! Четиримата финалисти притежават изключителни кулинарни умения, лидерски качества и нестихващо желание за победа. Понякога ми се иска да променя регламента и да мога да връча наградата на повече от един финалист. Като родител човек не фаворизира никое от децата си, те просто са еднакво добри в неговите очи! Най-голямата награда в „Хелс Китчън България“ е израстването - умението да се самовгледаш. Вярвам, че това е наградата, която ще си разделят финалистите, така както деляха кухнята, общежитието и мечтата си три месеца заедно!

 

- Кои са ярките готвачи в надпреварата? С какво изпъкват и по какъв начин провокираха любовта и уважението на зрителите?

- Аз прекарах три месеца с участниците. За мен без съмнение всички те са ярки личности и изключителни кулинари без значение дали са готвили в ресторанти със звезди „Мишлен“ или в местната кръчма. Готвенето е призвание. За да приготвяш храна за другите, значи си специален и чувствителен! Целта ми в „Хелс Китчън“ е да забавлявам зрителите, пренасяйки ги в реалната атмосфера на професионалната кухня. При цялото ми уважение зрителите имат право да симпатизират някому или не, но не и да раздават оценки - това е моя работа.

 

- Шоуто преплита истории на приятелство, любов… - кой ще остане най-сантименталният момент между вас и участниците?

- Дали ще пламнат любов и приятелства, не ме интересува, за мен важното е да развиват отборен дух и колективизъм, уважение и професионализъм. Не един и два са моментите, в които оставам насаме с участниците - без камери, редактори и сценаристи. Тогава трептим на други честоти - много по-приятелски, човечни и емоционални.

 

- Наблюдавате ли разлики между състезаващите се кулинари от сезон 1 до момента, в какво се изразяват?

- Не търся отговор на този въпрос. За мен всички, които участваха и участват в състезанието, имат своите качества да са в професионалната кухня, както и мечти за победа.

- Много от вашите “ученици” се развиват успешно. Кои са фаворитите ви този път?

- Когато имаш фаворит, обективността се замъглява и остава на заден план. Не е професионално и нямам право да си го позволя. Уважавам и ценя стремежа у всеки от участниците и се опитвам чрез работната атмосфера в кухнята да дам възможност на всеки от тях да постигне мечтата си. Съвсем закономерно успехите съпътстват добрите. Не съм се съмнявал в амбицията и уменията на Дани, Филип, Веско, Мартин, Светла, Никола, Станимир, Веселина Чилева... Звездите от настоящия трети сезон, както и на бъдещите участници във формата! Именно това е магията на „Хелс Китчън“ - да вдъхновява и да дава кураж на хората, които обичат да готвят.

- „Хелс Китчън“ в извънредно положение - успешна ли бе работата с доставки и лесно ли хванахте новия и непознат до момента ритъм?

- Всъщност многократно през годините ми е минавала идеята да направим епизод с доставки по домовете, тъй като това променя цялата организация и менюто в един ресторант, давайки възможност да проверим гъвкавостта на готвачите. В този случай „извънредното положение“ бе въведено от ген. Венцислав Мутафчийски, а не от мен… Изпревари ме. Основната разлика между това да поднасяш ястията в ресторанта и по домовете е, че в първия случай готвиш и поднасяш ястията едно след друго, а във втория всички заедно. Ритъмът е различен и в това е предизвикателството. Менюто задължително трябва да е съобразено с новата концепция, за да могат ястията да бъдат порцирани и транспортирани адекватно.

- Ситуацията в световен мащаб е предизвикателство. Какви са наблюденията ви за проявената социална отговорност?

- Да, предизвикателство е! Но когато някой реши да предизвиква друг индивид или група от индивиди, трябва да е готов за последствията. Спазвам противоепидемичните мерки, защото съм част от обществото и съм солидарен.

- Кое ще е първото нещо, което ще направите, след като животът в известна степен се успокои?

- Животът в градовете ще се успокои, когато управляващите решат! Надявам се да положат усилия в тази посока, защото в противен случай страхът и психозата ще определят поведението ни. Първата ми задача ще бъде да събера отборите си и с нови сили и вдъхновение да продължим заедно напред.

- Вашият баща е допринесъл за това да изберете кулинарията като призвание. Какви са интересите на децата ви и кои са най-важните уроци, които искате да научат?

- Искам да са будни, любопитни и стойностни хора! Интересите се определят  от възпитанието и от средата, а тя е по-различна от тази, в която аз израствах. Наблюдавам с интерес какво ги вълнува и се опитвам да бъда вдъхновение за тях на тема честност, отговорност и емпатия. Основната ни родителска отговорност е да създаваме добра среда за поколенията след нас. 

- Имате здраво и щастливо семейство, успявате ли да намерите достатъчно време за любимите хора? Какво правите, когато сте заедно?

- За да е щастливо едно семейство, трябва всеки от членовете му да е в добър душевен мир със себе си. Времето за семейството не се измерва с часовете, прекарани заедно, а с енергията, която обменяме помежду ни. Обичаме да разговаряме, да помълчим, да мечтаем, да приготвяме храна заедно, да се наслаждаваме един на друг... Като всички хора.

- Продължавате ли да спортувате и колко често?

- Спортът за мен е пряко свързан с перлата на София - Витоша, не „Витошка“ (смее се). При всяка възможност се разхождам по любимите си пътеки в планината, най-често сам, за да си „проветрявам“ и мозъка междувременно.

- Какво ви предстои в професионален план и какво си пожелавате?

- Фокусиран съм върху проекта „Балкански деликатеси на скара (БДС)“. Важен е за мен, тъй като ми дава възможност да предлагам качествена, традиционна българска храна. Мисията ми е да припомням на по-възрастните поколения „забравения вкус“, а по-младите гордо да припознаят българските традиции във fast food културата. С проекта БДС показах, че е възможно да се предлага разпознаваем, масов продукт като кюфтета и кебапчета, приготвени от изключително качествени суровини, без консерванти, оцветители, примеси и е-та! Срокът на годност на асортимента от пресни продукти в БДС е между 3-6 дни, което само по себе си затвърждава заявката ми за безкомпромисно качество.

 

ТОВА Е ТОЙ:

Роден е през 1973 г. в София

Завършва училище по туризъм и ресторантьорство като професионален готвач през 1991 г.

През 1995 г. става управител на правителствен ресторант, а през 1999 г. заминава за Франкфурт

През 2006 г. основава ресторант Chef´s в София

Бил е част от шоуто на „Мастършеф“, а понастоящем ръководи единствената тв надпревара за професионални готвачи в България „Хелс Китчън“

Семеен е, с три деца

Хобито му е да реставрира и колекционира класически автомобили

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.