30% ръст може да достигне българската икономика до 2025 година, стига да се дигитализира. Това каза отговорният директор в Google за България, Гърция, Кипър и Малта Григорис Зарифополус по време на дискусия, цитирайки резултатите от доклад на консултантската компания McKinsey & Co.

За дигитализираните икономики този ръст би означавал 200 млрд. евро нагоре за БВП, а


за България около 8 млрд. евро.


Обаче има какво още да се желае. Част от проблемите са дигиталните умения, както и липсата на достъп до Интернет за част от децата у нас.

“Още през 2016 г. видяхме, че на голяма част от българското население му липсват такива умения, особено в малките и средни предприятия”, коментира Зарифополус. Затова от Google са започнали програмата Grow with Google - “Дигитален растеж” за повишаване на уменията за използване на цифровите технологии. От 2016 г. насам над 44 000 са били българските граждани, обучени по платформата като 25% от търсещите работа са регистрирали развитие в своя кариерен път. 70% от малките и средните бизнеси също са се разраснали благодарение на обученията.

През 2017 г. програмата предложи семинари из цялата страна, а през 2018 г., с помощта на министерството на икономиката, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и SoftUni, бяха проведени


допълнителни лекции с 12 дигитални консултанти,


които са посетили общо 35 града у нас. В резултат над 80% от бизнес шефовете започнали да виждат интернет пространството като възможност за растеж, а 75% решили да инвестират онлайн. “Една трета от работодателите решиха, че ще наемат повече хора, а това е добре”, допълни Зарифополус.

Google вече е започнал програма за предотвратяване на късен старт на дигитализация за децата. С тази цел са обучили над 1000 учители, които да представят учебния материал по по-интересен и иновативен начин. “В България имате таланта и ресурсите, за по-добро бъдеще”, смята директорът от Google и добави, че у нас в програмата вече са обхванати 30 000 деца. Зафиропулос допълни, че когато едно дете научи нещо то става по-уверено в живота.

Според вицеприемиера Томислав Дончев

Сегашният икономически модел е изчерпан


"Сегашният икономически модел на страната ни се е изчерпал", каза зам.-премиерът Томислав Дончев. По думите му, всички участници на пазара, от сладкарниците до големите фабрики, трябва да се постараят да увеличат конкурентоспособността си. Това ще стане чрез дигитализация, с която производството ще е по-добре организирано, а складовата наличност по-добре контролирана. Развитие в дигиталните умения също е необходимо.

“Има големи предизвикателства, за които не са готови нито гражданите, нито политиците”, смята Дончев. Според него страната ни има големи шансове стига частният и публичният сектор да се синхронизират.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Две седмици преди Коледа хванаха опасни светещи гирлянди

Опасни светещи гирлянди с неизвестен производител и търговец, пуснал ги на пазара хванаха инспекторите от ДАМТН за първите 10 дни на провежданата от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) кампания „Безопасна Коледа 2019“.

Досега са проверени 587 продукта в над 300 търговски обекта. Сред тях са 232 различни вида електрически светлинни гирлянди.

A1 предлага електронната винетка в своята търговска мрежа

А1 е единственият телеком в България, който предлага електронни винетки за леки и тежкотоварни автомобили. е-Винетка е достъпна в търговската мрежа на компанията, като всеки, който желае да я закупи, ще може да направи това в А1 магазините, на a1.bg, а също и през приложението Моят А1.

Промишлеността с лек ръст през октомври

По предварителни данни през октомври сезонно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 1.1% в сравнение със септември 2019 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).