Шеф Андре Токев - специален гост в кухнята ни за Великден
4

Шеф Андре Токев - специален гост в кухнята ни за Великден

„Крадем“ си идеи от тефтерчето му за празничната трапеза през уикенда

Ето че един от най-светлите християнски празници отново настъпи, а с него се усили и треската около приготовленията в кухнята. Всяка година на Великден ни обземат едни и същи въпроси: кои са традиционните ястия, които трябва да поставим на трапезата, на кои рецепти да заложим този път и как да превърнем празника в кулинарно пиршество? 

Много домакини действително приемат този ден по-скоро като кулинарен празник – едно лично предизвикателство към самите тях, с което искат да усъвършенстват готварските си умения, а може би и да опитат нещо ново, различно от хиляди пъти вече опитаните рецепти за агнешко и козунак. Точно затова днес „Монитор“ ще ви представи няколко изключително иновативни рецепти от тефтерчето на шеф Андре Токев, които са успели да съчетаят старите традиции с модерния привкус и с които без съмнение ще изненадате цялото си семейство.

Агнешко с кус-кус

Необходими продукти:

Агнешко месо – 200 г
Кус-кус – 150 г
Мазнина от патешки дроб – 50 г
Тиквички – 80 г
Чушки – 80 г
Заквасена сметана – 90 г
Масло – 40 г
Ксантан – 3 г
Пипер – 1 г
Сол – 3 г

Начин на приготвяне:

„Приготвяме агнешкото с подправки на вкус, но го печем на слаб огън – около 12 часа на 85 градуса. След като е готово, го накъсваме на парчета. Кус-кусът се приготвя с вряла вода в съотношение 1 към 1, което означава, че на 500 г кус-кус трябва да добавите 500 мл вряща вода. Запържваме в тиган чушка и тиквичка, добавяме кус-куса, малко бульон и масло. Накрая овкусяваме със сол и пипер“, споделя Токев. За крем фреш от мазнина от патешки дроб пък ще е нужно да загреете мазнината, да овкусите със сол и пипер и да прецедите през тензух. След това добавяме малко бульон, лъжичка заквасена сметана и блендираме. Добавяме и ксантан (емулсификатор), а след това ястието може да се аранжира по ваша преценка.


Агне с ориз на фурна

Необходими продукти:

Агнешки бут без кост – 700 г
Люти чушки – 2 бр.
Сол – 10 г
Червен пипер – 10 г
Зехтин – 80 мл
Вода – 200 мл
Ориз – 250 г
Лук – 100 г
Моркови – 200 г
Спанак – 150 г
Яйца – 3 бр
Магданоз
Кисело мляко – 500 мл
Брашно – 80 г
Целина – 200 г
Прясно мляко – 100 мл

Начин на приготвяне:

За да направите маринатата, трябва да пасирате всички продукти до получаването на кремообразна смес. Месото се нарязва на парчета, маринова се с маринатата и се подрежда в керамичен гювеч с капак. Пече се на 170 градуса за около 4 часа. Оризът се запържва и се задушава със ситно нарязаните лук (може да се използва и стар лук), моркови и дръжки от магданоз. След това се залива със заврял зеленчуков бульон или вода. Добавя се спанакът, подправя се със сол и пипер, след което се изсипва в тава. Печем на фурна.

След като оризът е готов, приготвяме заливка от яйце, кисело мляко и брашно. Допичаме, докато стане златист. Целината варим в мляко до пълно омекване и пасираме до фина кремообразна смес. За декорация на чинията използваме свежи билки и пюре от целина. Добавяме и соса от печенето на месото, като предварително го сложим да заври за 3-4 мин.

Салата със сирене и козунак


Необходими продукти:

Козунак – 500 г
Саламурено сирене – 400 г
Бейби спанак – 400 г
Ягоди – 200 г
Бекон – 100 г
Орехи – 100 г
Червен лук – 100 г
Балсамов оцет – 100 мл
Мед – 40 г
Зехтин – 150 мл
Червен пипер
Черен пипер

Начин на приготвяне:

„Нарежете бекон на тънки ивици. Запържете го в тиган с малко зехтин до получаване на златист цвят. Козунакът се нарязва на филийки и след това трябва да го оформите на малки кубчета. Изпечете ги, за да може да се получат сладникави крутони. След това ще е нужно да приготвите дресинг от балсамов оцет, зехтин, мед, черен и червен пипер. Лука трябва да нарежете на колелца, а ягодите просто на 2 половини. Разбира се, да не забравяме и сиренето, което ще ни е нужно подготвено на кубчета. Подгответе си средна по големина купа, накъсайте на дребно бейби спанака и го прехвърлете в нея. Залейте го с дресинга. Постепенно се прибавят ягодите, лукът, сиренето и козуначените крутони. Накрая завършете аранжирането с карамелизирани орехи и с бекон“, казва ни шеф Токев. И voila – всички от семейството ще ахнат!


Кесадиля с поширано яйце

Необходими продукти:

Тортиля – 2 бр
Моцарела – 2 бр
Чери домати – 100 г
Пролетен лук – 1 връзка
Босилек – 6 бр. листа
Люта чушка – 1 бр.
Авокадо – 2 бр.
Лайм – 1/2 бр.
Зехтин – 20 мл
Левурда

Начин на приготвяне:

Моцарелата се нарязва на тънки шайби, подрежда се върху половината от тортилята. Доматите се нарязват на малки шайби, пролетният лук на фини кръгчета, босилекът на ленти и лютата чушка на ситни кубчета. Продуктите се подреждат върху моцарелата и тортилята се затваря. След това загрейте тигана и запържете на бавен огън от двете страни до златисто. Авокадото се нарязва и намачква, добавя се сок от лайм за по-добър аромат и да не промени цвета. Овкусете ги със сол и зехтин, към тях добавете и ситно нарязана левурда. Загрейте водата и добавете оцет, но имайте предвид, че водата не трябва да ври по време на поширането. Отделете яйцето в друг съд, за да може по-лесно да го сложите в тигана. Яйцата се пошират в отцедената вода около три минути. Тортилята се нарязва на две половини, отгоре се слага една лъжица от авокадото и люта чушка. Накрая се поставят леко запържените чери домати, босилек и левурда. Сложете пошираното яйце, поръсете го с червен пипер и зехтин за вкус и аромат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.