Шаваме, мърдаме, щъкаме

Шаваме, мърдаме, щъкаме

С 66 процента са намалели посещенията на българи в молове, търговски центрове и обекти за развлечения в периода на пандемията от коронавирус. Числото е от „разсекретените“ данни на Google за активността и придвижването на потребителите по време на COVID-19. Google извади данните за 131 страни, което позволява да бъде съпоставено поведението на различни нации и общества в условията на кризата. 

Две трети по-малко щъкане по молове, ресторанти, кафенета, кина, музеи, библиотеки и театри не е плод на някаква зрялост на нацията, а резултат от административно наложени мерки от страна на властите. Дори при това положение „мобилността“ на българите е доста по-слабо ограничена в съпоставка с това, което се случва в други страни. 85 процента е спаднало посещението на изброените обекти във Великобритания, която имаше сравнително либерален подход към коронавируса доскоро. Турците са ограничили тези посещения със 75 процента, Словакия с 82, Румъния с 81, Полша 78, Македония 74, Гърция 80, Германия 77, Франция 88. В скованата от пандемията Италия процентът е най-висок – 94 на сто. Вероятно от позицията на футболните успехи от 1994 година мнозина българи живеят с мисълта, че Господ е наш сънародник, поради това ни вирус ни лови, ни извънредно положение. Това си проличава в поведението ни на обществени места, за които няма наложени строги административни ограничения. Едва с една трета са намалели разходките до магазини, пазари, супери и аптеки. По тия места почти никой в Европа не шава толкова. Още по-малко си отказваме излизане до паркове, площади и градинки – тук спадът е 32 на сто. Отново дисбаланс спрямо поведението на останалите европейци. Любопитно като поведение са и разходките на габровци, едни от първите ударени от коронавируса в паркове и градини. Потомците на Рачо Ковача са разредили тези посещения едва с 16 на сто. При 40 процента в Бургас и 42 в София и цели 54. Извадките на Google са огледало за собственото ни поведение, а за властите са рентген, който позволява да се диагностицират мерките, да се прецени тяхната активност и да се приложат нови или коригират вече наложени. Ако числата на Google в Европа и света отразяват някакъв оптимизъм, то ние българите ще се окажем най-големите оптимисти относно това, което се случва, и което може да ни се случи през следващите седмици или месеци. Ако с тях се мери лична отговорност или безотговорност, изводите няма да са в наша полза. Европа се гърчи в епидемия, докато ние продължаваме да шаваме, мърдаме насам-натам, щъкаме, където си поискаме.
 


 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.