Шарл Мишел: Бъдещето на Евросъюза е да е автономен

Шарл Мишел: Бъдещето на Евросъюза е да е автономен

Жизненоважната цел на Европейския съюз е стратегическа автономност, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред Икономическия форум в Брюксел.

Мишел обобщи постигнатото досега през годината от Европейския съюз, като акцентира върху трудната сделка за европейския бюджет, договаряне в течение на пет дена от евролидерите в края на юли, както и върху плана за справяне с последиците от пандемията.

Той призна, че договарянето на бюджета е бил истинско предизвикателство за всички участници, но отхвърли критиките към Европейския съюз, че икономическият отговор спрямо кризата е бил прекалено закъснял.

Договореното през юли е историческо начало, смята Мишел. „За първи път Европа взема назаем средства, и то толкова много – над 1,8 трилиона евро, за да ги инвестира и да ги превърне в реформи. За първи път голяма част от бюджета е свързана с опазване на климата и за пръв път бюджетът е обвързан със спазването на закона“. Мишел добави, че приоритет е създаването на нови и собствени ресурси.

Договорено трябва да мине през Европейския парламент и да бъде ратифицирано от страните-членки преди да влезе в сила. Европейският парламент бе изключително критичен към плана.

„Става дума за справяне с кризата и не е просто раздаване на средства, а е стратегия за промяна, същински повратен момент“, добави Мишел. "Тази стратегия се крепи на два основни стълба – за подкрепата на зелената идея и за дигитализацията, като е подпомагана от индустриалния план за по-независима Европа."

Шарл Мишел говори и за фискалните правила, които ще регулират усвояването на средствата от бюджета. Той предупреди, че трябва да сме бдителни и парите не се появяват от нищото, затова всяко евро трябва да бъде изразходвано разумно и ефикасно.

Европейската стратегическа автономност не са само празни приказки, подчерта той. „Седемдесет години след нашите бащи, именно автономността е новият общ проект на Европейския съюз за век напред и всъщност това е истинското начало на 21 век за Европа.“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.