Шарл Мишел настоява евролидерите да се разберат европарите

Шарл Мишел настоява евролидерите да се разберат европарите

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова държавните и правителствените ръководители на ЕС на срещата на върха на ЕС на 17-18 юли да постигнат споразумение за Фонда на ЕС за икономическо възстановяване, обявено през май след пандемията от 750 милиарда евро и нов седемгодишен бюджетен план в размер на 1,074 трилиона евро за 2021-2027 г.

Това се казва в отвореното писмо на Мишел до лидерите на 27 държави от ЕС, публикувано в сряда заедно с покана за първата среща на високо равнище от избухването на пандемията.
"В петък, за първи път от началото на кризата с коронавируса, ще можем да се срещнем тук в Брюксел.
Пандемията отне твърде много животи в Европа и нанесе сериозен удар на икономиката и обществото. В тази връзка нашата среща ще бъде посветена на многогодишен бюджетен план и фонд за възстановяване “, написа Шарл Мишел.
Мишел призна, че „търсенето на споразумение ще изисква упорит труд и политическа воля“. "Дойде време за решения. Необходимо е споразумение. Трябва да намерим работни решения и да постигнем споразумение в полза на нашите граждани", каза Мишел.
Остават сериозни разногласия между държавите от ЕС както по отношение на средствата за финансиране на финансовите проекти, така и по принципите на по-нататъшното разпределение на парите от тях между страните от общността.
Според предложението на Европейската комисия, всички 750 милиарда евро за фонд за възстановяване на общността трябва да бъдат събрани под формата на заеми на капиталовия пазар, страните от ЕС трябва да плащат за тях, според плана на Брюксел, те трябва да бъдат съвместни до 2056 г.
За да изплати тези дългове, Европейската комисия предлага да се въведе цял пакет от нови данъци във всички държави от ЕС, приходите от които ще отидат директно в хазната на Европейския съюз, заобикаляйки националните правителства.
От тези пари се планира да се финансира икономическото възстановяване след карантината в най-засегнатите страни и региони, като 500 милиарда евро ще бъдат разпределени между държавите под формата на безвъзмездни средства, останалите 250 милиарда евро - под формата на кредити.
Що се отнася до седемгодишния бюджетен план, предложената цифра от 1,074 трилиона евро (общо за всичките седем години) е почти 12% по-висока от предишния седемгодишен бюджет на ЕС (2014-2020 г.), който възлиза на около 960 милиарда евро.
В същото време икономиката на ЕС и съответно реалните доходи на държавите от общността ще намалеят само с 8,3% през 2020 г., според прогнозата на самата Европейска комисия.
В резултат на това способността на страните от ЕС да плащат вноски в общия бюджет също ще бъде намалена. В допълнение, от 2021 г. Европа ще загуби приноса на Обединеното кралство, напуснало общността, който през последните години възлиза на над 11 милиарда евро годишно, или почти 80 милиарда евро за седем години.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.