0

Е вропейския съюз (ЕС) прие серия от мерки за подкрепа на стопаните заради тежката суша в Европа. Една от тях е плащане в аванас до 70% на сумите от директните плащания към средата на октомври, както и изплащане на 85% от плащанията за развитие на селските райони веднага. 

Европейския съюз (ЕС) прие серия от мерки за подкрепа на стопаните заради тежката суша в Европа. Една от тях е плащане в аванас до 70% на сумите от директните плащания към средата на октомври, както и изплащане на 85% от плащанията за развитие на селските райони веднага. 

Новината дава глътка въздух на всички земеделски стопани в Европа, поразени от тежките климатични условия през 2019 г.  Земеделското министерство съобщи, че страната ни също ще се включи в проекта на Европейската комисия (ЕК). Поради това България поиска да бъде включена в проект на регламент на ЕК, с който ще ни се предостави възможността за авансово плащане на до 70% от директните плащания и 85% от сумите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). 

Мерките, предложени от ЕК, са за да се облекчат финансовите затруднения, с които се сблъскват земеделските производители поради неблагоприятните метеорологични условия, и да увеличат наличността на фуражи за животни. Засегнатите земеделски производители ще могат да получават по-висок процент от плащанията си по Общата селскостопанска политика (ОСП), за да подобрят паричния си поток.