Шанс да платят агропомощите през октомври

Шанс да платят агропомощите през октомври

Европейския съюз (ЕС) прие серия от мерки за подкрепа на стопаните заради тежката суша в Европа. Една от тях е плащане в аванас до 70% на сумите от директните плащания към средата на октомври, както и изплащане на 85% от плащанията за развитие на селските райони веднага. 

Новината дава глътка въздух на всички земеделски стопани в Европа, поразени от тежките климатични условия през 2019 г.  Земеделското министерство съобщи, че страната ни също ще се включи в проекта на Европейската комисия (ЕК). Поради това България поиска да бъде включена в проект на регламент на ЕК, с който ще ни се предостави възможността за авансово плащане на до 70% от директните плащания и 85% от сумите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). 

Мерките, предложени от ЕК, са за да се облекчат финансовите затруднения, с които се сблъскват земеделските производители поради неблагоприятните метеорологични условия, и да увеличат наличността на фуражи за животни. Засегнатите земеделски производители ще могат да получават по-висок процент от плащанията си по Общата селскостопанска политика (ОСП), за да подобрят паричния си поток. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.