Шанел – от фермата до късметлийския №5

Шанел – от фермата до късметлийския №5

Губи голямата си любов в катастрофа, превръща се в Коко в кабаре

На 19 август се отбелязват 138 години от рождението на една жена с необикновен характер, интелигентност и въображение – Габриел (Коко) Шанел. Независима, бунтарка, символ на революционния стил, тя променя живота на милиони жени, признавайки, че „за да бъдеш незаменим, трябва да бъдеш винаги различен“. Днес думите на момичето, което расте в сиропиталище, а по-късно събира сили и пренася малкия бизнес с шапки в големия град, все още провокират съвременните жени – да искат, знаят и могат, противопоставяйки се на клишираните норми. Онези, за които се пишат легенди, са самите легенди, а тя ярък пример. Убедена е, че „ако искате да имате това, което никога не сте имали, ще трябва да правите онова, което никога не сте правили“ и така попада в капана на любовта, превръщайки се в муза и любовница на забележителни мъже. Това включва Пикасо, Кокто, Стравински, Висконти, Дали и Дягилев, посочва биографията й „Шанел - животът й отблизо“. И все пак една част от сърцето й остава завинаги на загадъчния Артър Кейпъл, мъжа, дал й най-ценния съвет - „помни, че си жена“.

Габриел оставя зад гърба си юношество, прекарано в затвора на религиозните институции и живота с фермерските работници. Става магазинерка в град и от малък бутик главозамайващо стига до Късметлийския №5. Помощ по пътя получава от Артър. Категорична е, че се справя сама с всичко, докато един ден не разбира, че парите в сметките й са негово притежание, в този момент на отчаяние хуква към апартамента си. Кейпъл я настига, прегръща я и при спомена за този миг след години казва: „Той беше единственият мъж, когото съм обичала.

Той беше големият подарък от съдбата в живота ми... Имаше много силен и необикновен характер.

За мен той беше едновременно мой баща, мой брат, цялото ми семейство“. Същият казва „ти си горда, ще страдаш“. Но момичето с мечти не се страхува да сподели, че гордостта присъства във всичко, което прави, че тя всъщност е разковничето на силата й, едновременно порок и добродетел. И тогава печелейки едно, тя губи друго. Превръща се в независима жена, основоположник на модата изобщо. Налага панталона, завещава малката черна рокля и дава път на един блян – изцяло в бяло и покрита с перли. Артър я заменя с друга жена, като дори съобщава новината за женитба. Това е първият момент, в който Коко признава, че работи прекалено. Бракът му я принуждава да избяга от града, а междувременно той осъзнава, че повече не може да живее без нея. През 1919 г. той губи живота си. Тръгва към южната част на Франция, когато една от гумите се пука, автомобилът се преобръща и избухва в пламъци. Любопитна подробност, част от сведенията към инцидента, е, че почти със сигурност е прекарал вечерта преди съдбовния ден с Габриел. Тя научава за инцидента в дома си, трябва й ден, за да отпътува и да види мястото. Едва там заридава.

Любопитна е историята около името на Габриел. За голяма част от света тя е Коко Шанел. Звездите в малките тесни кабарета са от беден произход, въоръжени единствено с бляскаво обаяние и талант. Въпреки липсата на певчески умения според историята Шанел, която пробива там, именно при тези обстоятелства е получила прозвището си. Една от песните, които се предполага, че е изпяла, била със заглавие Ко Ко Ко, а друга Qui q'a vu Coco. За да я извикат на бис, публиката скандирала думата, която била обща и за двете песни. Самата Шанел смятала, че прякорът е даден още от баща й – Коко действително е била дума, използвана като умалително за дете.

За върховете на Шанел една книга е крайно недостатъчна, невъзможно е те да бъдат описани накратко, но един момент е известен дори на онези, които не знаят, че Коко всъщност е Габриел – Късметлийстият №5! Тя добавя по нещо различно към консервативните линии и създава необичайни и отличителни визии. През пролетта на 1921 г. среща Ернест Бо. Той не е неин любовник, а партньор, с когото създава най-известния парфюм. „Искам парфюм, който да е сложен“, заявява по онова време тя. Още един знак за това, че въпреки многобройните си увлечения – тя до живот обича един мъж, е символът на Шанел. В парижкия поло клуб имало трофей, надписан „Купата на Артър Кейпъл“. В единия край били преплетени кръгове или букви С. Двете С представляват фамилиите им – Chanel, Capel. И ако не в действителност, то поне в символична представа остават завинаги свързани. Коко умира в дома си през 1971 г.


Най-вдъхновяващите цитати...

  • Най-хубавите неща в живота са безплатни. Вторите най-добри – са страшно скъпи.
  • Има хора, които имат пари, има и богати хора.
  • Ако си роден без крила, не им пречи да израснат.
  • Има време за работа и време за любов. Никакво друго време не остава.
  • Простотата е ключът към истинската елегантност.
  • Не разбирам как една жена може да напусне дома си, без да се пооправи поне малко – дори само от любезност. Защото никога не знаеш, може би това е денят, в който ще срещне съдбата си. И е най-добре да бъде колкото се може по-хубава за нея.
  • Не знам защо жените искат всичко онова, което имат мъжете. Нали жените имат и мъжете.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.