Шадраван с фонтани и каменна каскада се върна в центъра на Шумен след 60 години суша на мястото на подобно съоръжение от първата половина на XX век, което разхлаждало шуменци в горещините до 1960-та година. Съоръжението предизвика "детска радост" у малки и големи и вече качва популярност в инстаграм и социалните мрежи още в първите часове след пускането на водата.

Съоръжението беше изградено по проект на шуменския архитект Красимир Генов със целево отпуснати от Министерския съвет средства в размер на близо половин милион лева, с които беше облагородена цялата северно от Съдебната палата. "Имахме забележки по време на строителството, спирахме обекта, но в крайна сметка направихме това, което искахме." - коментира при приемането на обекта в понеделник предиобед кметът Любомир Христов. Идеята била да се възстанови в някаква форма на първоначалното място шадраванът, който бил построен едновременно със Съдебната палата през 20-те години на миналия век.

Сградата на днешния съд има дълги перипетии и близо 15 години била замразена като строеж. Първоначално трябвало да бъде Общински дом. Кметството в Шумен пуснало в началото на ХХ век и картичка, според която общината трябвало да бъде умалено копие на външното министерство във Виена. Впоследствие обаче общинската хазна закъсала за пари и решила да продаде имота на правосъдното министерство, като с получените пари бил направен кокетен по-малък общински дом, сега РУ на МВР и една от най-красивите сгради в Шумен, две училища и градски хали. Магистратите правораздавали в съда до 9 септември 1944. Тогава комунистите си харесали сградата с колоните за партиен дом и се настанили там.  Докато през 70-те години не била построена помпозна окръжна централа на ОК на БКП, а в бившия съд се настанила художествената галерия. 

Постройката сменяла предназначението си, но неизменно пред нея оставал шадраванът с плуващите в него рибки и добре оформена  градинка. Краят дошъл през 1960 година, когато съоръжението вече безвъзвратно било остаряло и негодно за употреба. Тогава на негово място бил вдигнат малък паметник на Васил Коларов, после паметникът пораснал с голяма бронзова фигура на бившия премиер, а тя пък беше съборена през 1990. На мястото на бившия фонтан дойде слънчев часовник, който обаче събираше критика. През 2018 беше взето решение за възстановяване на шадравана пред съда.

Изградена е нова настилка на площада, а водната атракция е с лед осветление, което се включва при здрач. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Две епохи се срещат под стенописите на купола в най-големия мюсюлмански храм в България

Реставратори върнаха блясъка на Томбул джамия в Шумен

Две епохи се срещат под стенописите на купола в най-големия мюсюлмански храм в България

Фини извивки, поразяваща очите полихромия и нахлуваща през цветни витражи светлина посрещат от края на юли вярващите и туристите в най-големия мюсюлмански храм в България "Шериф Халил паша", познат популярно като Томбул джамия. Преди две седмици е приключила цялостната реставрация на молитвената част, а реставраторите са се прехвърлии в медресето и двора, като всички работи трябва да приключат до края на годината.

Рекордът при ограничение от 90 е на БМВ, което се снимало със 188 км/ч

Голф излезе от Шумен със 181 км/ч

Рекордът при ограничение от 90 е на БМВ, което се снимало със 188 км/ч

Голфаджия от Шумен постави рекорд за марката по превишена скорост в областта за всички времена след като профуча покрай тринога на КАТ със 181 км/ч при разрешени 90. Шофьорът трябва да е използвал засилване от зоната, където ограничението е 50 километра в час, тъй като ускорението и скоростта са засечени буквално на метри след табелата, показваща края на Шумен.

Празни чинове в 21 училища и 36 паралелки след третото класиране

Една пета от местата след 7 клас в Шуменско незаети

Празни чинове в 21 училища и 36 паралелки след третото класиране

Няма нови желаещи за класиране в паралелки с прием след VII клас в Шуменска област и 290 места остават незаети. Това показват резултатите от третото класиране в училищата в областта, които оповести в петък Регионалното управление на образованието в Шумен. Вакантните бройки са близо една пета (ок. 19 процента) от общия прием, обявен за 2019/2020 учебна година.