Шадраван с фонтани и каменна каскада се върна в центъра на Шумен след 60 години суша на мястото на подобно съоръжение от първата половина на XX век, което разхлаждало шуменци в горещините до 1960-та година. Съоръжението предизвика "детска радост" у малки и големи и вече качва популярност в инстаграм и социалните мрежи още в първите часове след пускането на водата.

Съоръжението беше изградено по проект на шуменския архитект Красимир Генов със целево отпуснати от Министерския съвет средства в размер на близо половин милион лева, с които беше облагородена цялата северно от Съдебната палата. "Имахме забележки по време на строителството, спирахме обекта, но в крайна сметка направихме това, което искахме." - коментира при приемането на обекта в понеделник предиобед кметът Любомир Христов. Идеята била да се възстанови в някаква форма на първоначалното място шадраванът, който бил построен едновременно със Съдебната палата през 20-те години на миналия век.

Сградата на днешния съд има дълги перипетии и близо 15 години била замразена като строеж. Първоначално трябвало да бъде Общински дом. Кметството в Шумен пуснало в началото на ХХ век и картичка, според която общината трябвало да бъде умалено копие на външното министерство във Виена. Впоследствие обаче общинската хазна закъсала за пари и решила да продаде имота на правосъдното министерство, като с получените пари бил направен кокетен по-малък общински дом, сега РУ на МВР и една от най-красивите сгради в Шумен, две училища и градски хали. Магистратите правораздавали в съда до 9 септември 1944. Тогава комунистите си харесали сградата с колоните за партиен дом и се настанили там.  Докато през 70-те години не била построена помпозна окръжна централа на ОК на БКП, а в бившия съд се настанила художествената галерия. 

Постройката сменяла предназначението си, но неизменно пред нея оставал шадраванът с плуващите в него рибки и добре оформена  градинка. Краят дошъл през 1960 година, когато съоръжението вече безвъзвратно било остаряло и негодно за употреба. Тогава на негово място бил вдигнат малък паметник на Васил Коларов, после паметникът пораснал с голяма бронзова фигура на бившия премиер, а тя пък беше съборена през 1990. На мястото на бившия фонтан дойде слънчев часовник, който обаче събираше критика. През 2018 беше взето решение за възстановяване на шадравана пред съда.

Изградена е нова настилка на площада, а водната атракция е с лед осветление, което се включва при здрач. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близките на жертвите от Хитрино искат по 20 години затвор за машинистите

Присъди от по 20 години затвор за машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, подсъдими за причиняване на влаковата катастрофа в Хитрино от 10 декември 2016 година поиска адвокат Николай Димитров, представляващ в съда в Шумен интересите на пострадалите при инцидента.

Екипи влизат в 100-метров тунел, ще ремонтират пробойните под налягане без да спират водата

Нови тежки аварии по водопровода в Шумен

Екипи влизат в 100-метров тунел, ще ремонтират пробойните под налягане без да спират водата

Нови тежки аварии са възникнали по главния довеждащ водопровод от язовир "Тича" към Шумен, а водоснабдяването на града виси отново на косъм, след като вода нямаше от сряда вечерта до събота сутринта. Две от най-тежките нови повреди се намират в 100-метров тунел на 8 и на 40 метра от входа. Екипи на ВиК - Шумен ще се опитат да ги отстранят докато системата е под налягане без да спират водата към областния център.

Шест екипа работят на 20 аварии по главния довеждащ водопровод от язовир

Водата в Шумен спря предсрочно заради скъсана тръба

Шест екипа работят на 20 аварии по главния довеждащ водопровод от язовир "Тича"

С 28 часа преди планираното спря водата в Шумен, а причина стана внезапно скъсана тръба на главния довеждащ водопровод в свлачищен район в местостта "Сусурлука" южно от града. Тъй като течът беше обилен, започна изпразване на системата и ръководството на ВиК взело решение да премине към предсрочно осъществяване на планираните ремонти на ок. 20 водни аварии.