СГС: Първата забрана на Полфрийман да напуска страната е отпаднала (ОБНОВЕНА)

СГС: Първата забрана на Полфрийман да напуска страната е отпаднала (ОБНОВЕНА)

Съдът остави без разглеждане искането на австралиеца

Първата забрана на Джок Полфрийман да напуска страната е отпаднала с влизането на присъдата в сила, реши Софийският градски съд.

Той остави без разглеждане молбата от защитника на Джок Полфрийман, с която се иска да му бъде отменена наложената в качеството на обвиняем в досъбедното производство мярка за процесуална принуда "Забрана за напускане пределите на Република България". Това съобщиха от пресцентъра на съда.

В разпореждане председателят на съдебния състав приема, че: „с факта на влизане на присъдата в сила, постановена по НОХД № 866/2008 г. по описа на СГС, НО, 12 състав, е приключило наказателното производство по цитираното дело, което води до отпадане ex lege /по силата на закона/ и на самата забранителна мярка, поради което и за съда липсва възможност за произнасяне по същество по депозираната молба, в която се съдържа именно такова искане за отмяна на наложеното ограничение“. Решението е окончателно.

В разпореждането на председателя на 12-ти състав Даниела Талева пише, че мярката за процесуална принуда на австралиеца, който уби Андрей Монов, е наложена с постановление на прокурор при СГП от 30 декември 2007 г., въз основа на което е издадена карта с №0212094 от 4 януари 2008 г. от дирекция „Миграция“, установяваща наложената забрана. Целта на мярката за процесуална принуда е била да осигури безпрепятственото протичане на наказателното производство. Присъдата от 20 г. затвор е влязла в сила на 27 юли 2011 г.

Молбата на адвоката на Полфрийман за отпадане на забраната е оставена без разглеждане от съда, тъй като мярката вече е отпаднала. Преписи от разпореждането на съда ще бъдат изпратени на органите, ангажирани с изпълнението на мярката за процесуална принуда – СГП, на молителя, на ГД „Гранична полиция“ и на директора на Дирекция „Миграция“.

Полфрийман има и втора забрана за напускане на страната, която той обжалва пред Административен съд – София. По нея още няма решение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.