"Сготвиха" дъвка против коронавирус

Дъвка, която намалява риска от предаване на коронавирус от човек на човек, разработиха учени от университета в Пенсилвания, става ясно от публикувано на сайта на университета съобщение.

 

Учените са направили експерименти със слюнка на заразени с коронавируса SARS-Cov-2 хора, добавяйки в опитните образци отгледани в лабораторни условия съдържащ се в дъвката протеин ACE2.

Установено е, че този протеин помага на се намали вирусното натоварване в слюнката на пациентите.

„Вирусът се разпространява в слюнката и ние знаем, че когато заразен човек киха, кашля или разговаря, вирусът се разпространява и попада в организма на други хора”, отбеляза ръководителят на изследването Хенри Даниел. Дъвката ще даде възможност вирусът да бъде неутрализиран в слюнката, като по този начин се даде лесен начин за намаляване на източника на предаване на болестта.

Великобритания ще допуска в страната дори и ваксинираните само след тест за коронавирус

Изследването е още в първоначален стадий на проучване, отбелязват учените. Предстои да бъдат проведени клинични изследвания, за да се провери безопасността и ефективността на дъвката за здравето и живота на хората.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.