С  шоколадови бонбони Радка успя да омагьоса небцето на журито и си спечели чек за 100 000 лв и титлата Masterchef.  "Вижте какво направи една домакиня. Тази победа е билет за завръщането ми в България", заяви победителката. 

На финала на кулинарната надпревара в трибой се изправиха Лора, Радка и Николай. Тяхната задача беше да приготвят тристепенно меню от предястие, основно и десерт. Времето, което шеф-готвачите Андре Токев, Петър Михалчев и Силвена Роу им отпуснаха за пазаруване, бе само 10 минути.  За всяко едно ястие пък те получиха по един час.

Преди старта на първи кръг 26-годишната красавица от Добрич даде заявка, че ще „разведе журито из България“ с менюто си. За предястието си тя почерпи вдъхновение от Добруджа и опита да смае журито с филе от калкан и алтернативна картофена салата. Рибата й обаче се оказа недобре сготвена.

Радка, която е участникът в този сезон попадал най-много на елиминации и готвила цели 45 пъти, също представи чиния с дъх на морска сол. Тя приготви миди Сен Жак с панакота от бели аспержи. Журито е категорично, че тя е израснала много от старта на кулинарната надпревара.

Николай, който наскоро е завършил медицина, обяви, че

ще срещне науката с изкуството.

24-годишното момче от Враца взе смело решение – да използва продукти, които хората са свикнали да изхвърлят или не познават, а презентацията му беше „сателитна“. В чинията му имаше дроб, момица и риба. Журито прецени, че като цяло идеята му е много интересна, но трите вкуса не си подхождат един с друг.

За основно Радка заложи на еленско бон филе и канапе от пащърнак  със сотирани гъби,  а изненадата й в чинията беше пържен мъх от бор. При поднасянето тя опуши ястието с дървени стърготини и добави трюфел.

Презентацията ти е умопомрачаваща.

Това е пиршество за моите сетива“, категорична бе шеф Роу.  Шеф Токев намери ястието достойно за ресторант със звезда „Мишлен“, а шеф Михалчев също не спести комплиментите си.

Лора трансформира рецепта за гювеч от родния си край в модерно ястие – свински врат върху канапе от карамелизирани ябълки и крем от ядка на кайсия с конфитюр от сини сливи. Шеф Силвена Роу определи ястието за „най-добрата солена чиния“ на Лора за цялото състезание.

Николай  пък се спря на агнешко бон филе и агнешки мозък, глазиран във ферментирали боровинки, гарнирани с пюре от бланширана коприва.

Десертът, с който Лора реши да завърши менюто си, е грис халва с биволско мляко и българска роза. Николай избра да приготви ганаш от манатарки и черен шоколад, сладолед с рози, пуканки от свинска кожа и пукащи бонбони от кисело мляко. Радка продължи с темата си „Земя“ и направи „вулкан от шоколадови бонбони“ с няколко различни вкуса.

Всеки от финалистите в Masterchef получи подкрепата на най-близките си на терен.  Лора аплодираха майка й, баща й и нейният приятел. Николай готви под зоркия поглед на своята майка и най-добрия си приятел. Най-голяма свита поддръжници приветства победителката Радка. В кухнята се появиха съпругът й Торстен с дъщеричката им Марта, както и нейната сестра със семейството си.  

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Найджъл Кенеди вече е в България! (СНИМКА)

Виртуозният цигулар Найджъл Кенеди пристигна в България късно снощи. Той премина през София по тъмно с кола, заедно с мениждъра си, в добро настроение и с широка усмивка!