СГХГ с първа изложба за годината
2

СГХГ с първа изложба за годината

Експозицията "Между театъра и живописта" представя творчеството на трагично загиналия модернист Пенчо Георгиев

От днес, с отварянето отново на Софийската градска художествена галерия за посещения, ценителите на изобразителното изкуство могат да разгледат изложбата „Между театъра и живописта“ на големия ни художник Пенчо Георгиев. Експозицията, която ще може да се види до 7 март, е посветена на 120-годишнината от рождението на твореца, чието име остава относително непознато за по-младите поколения.

Пенчо Георгиев започва професионалния си път през 20-те години на ХХ век заедно с автори като Иван Милев, Иван Пенков, Илия Бешков, Васил Стоилов, Иван Ненов и др. Той остава завинаги свързан с модернизма в българското изкуство и с Дружеството на новите художници – трагичната му съдба не позволява да развие докрай художествения си талант. Въпреки ранната си смърт през 1940 г. При

инцидент в асансьорната шахта на Народния

театър, Пенчо Георгиев оставя значително художествено наследство.

От посмъртната изложба през 1941 г., организирана от Дружеството на новите художници, са изминали почти 80 години, а от огромния брой картини, изложени тогава (близо 400, подбрани измежду 1200 работи – живопис, графика, театрални проекти и костюми), до нас са достигнали по-малко от половината.

Сегашната експозиция представя голяма част от запазените творби на художника – над 150. Включени са и седем сценографски проекта от „Колекция Алберт Ричард Мор“, съхранявани днес в Университетска библиотека „Йохан Кристиан Зенкенберг“ (Франкфурт). Показани са ранни работи от студентските години в Художествената академия (1920–1925), графика и живопис от престоя му в Париж (1929–1932), рисунки и илюстрации, както и сценографски проекти и снимки от различни постановки.

Творчеството на Пенчо Георгиев преминава през различни етапи между театъра, в който работи с цялото си сърце, и живота такъв, какъвто го представя в произведенията си. От сюжетите със скърбящите жени с „кахърни очи“, през песента на слепия гъдулар и на уличния хармонист, възпявайки черния труд на орача и на докера, до делото на духовници и на бунтовници. Всекидневният селски труд, многобройните образи на семейства и майки, погребални ритуали на селото, трудности на живота в града,

бездомни скитници, улични музиканти, безработни

и онеправдани люде, шумни кабарета и хармонисти изпълват произведенията на художника. Рисува ги с обич и тъга.

В основата на неговия творчески интерес обаче остава театърът. В него вижда пълноценната възможност да съчетае уменията от графиката и живописта, участващи активно в техническото изпълнение на декора, с магията на сцената. От най-дребната скица, през костюма на актьора, до най-сложния технически детайл, Пенчо Георгиев търси претворяването на сценичните ефекти в синхрон с драматургията и режисьорския замисъл. За сравнително краткия си творчески път – от 1925 до 1940 г., той развива впечатляваща сценографска дейност. Подготвя над 20 постановки за Народния театър и Софийската народна опера, а в рамките само на две години – от 1926-а до 1928-а, разработва над 40 спектакъла за Русенския общински театър.

Изложбата се осъществява с партньорството на Държавна агенция „Архиви“, Националната галерия, Регионален исторически музей – Враца, и с подкрепата на Музейна сбирка на НХА – София, ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен, Университетска библиотека „Йохан Кристиан Зенкенберг“ – Франкфурт, Дарение „Колекция Светлин Русев“ – Плевен, ХГ „Станислав Доспевски“ – Пазарджик, Архив Софийска опера и балет, Архив Народен театър „Иван Вазов“, частни колекции. Куратори са Станислава Николова и Любен Домозетски. Към изложбата може да бъде видян и документалният филм „Пенчо Георгиев“ (1981) с режисьор Петко Константинов и сценарист Александър Бешков, предоставен от Архивния фонд на БНТ.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.