СГХГ представя големия Андрей Даниел „Между две епохи“ (СНИМКИ)
6

СГХГ представя големия Андрей Даниел „Между две епохи“ (СНИМКИ)

Изложбата включва над 160 живописни творби, експонирани в три зали

Мащабна изложба на големия български художник Андрей Даниел ще представи днес с вернисаж от 17.00 до 20.00 часа Софийската градска художествена галерия в трите си зали. Тя е била подготвена от самия него приживе, но в по-различен формат. След като маестрото внезапно ни напусна едва на 67 миналия януари, екипът и семейството на изтъкнатия творец след повече от година работа подредиха една наистина впечатляваща експозиция, която може да бъде видяна до 13 юни.

През 2019 г. Андрей Даниел е поканен да покаже самостоятелна изложба заедно с екипа на СГХГ. В процеса на обмисляне какво и как да се подбере за предстоящата изява,

художникът си отива от този свят

Загубата на Андрей Даниел, на неговата богата мисъл и знания, на паметта му за преживяното, на възможността за личен избор и невъзможността за създаване на нови съпътстващи текстове наложиха преосмислянето на целия проект, на неговото разширяване и създаването на албум, с включена биография и каталожна част, представяща неговата живопис в хронологичен ред. От екипа обаче са запазили избраното приживе от проф. Андрей Даниел заглавие – „Между две епохи“, и произтичащата от него идея за развитие на изложбата.

„Между две епохи“ е творческото усещане за

принадлежност „преди“ и „след“

за граница, за кръстопът. Направил и правещ своя избор, Андрей Даниел е невероятно последователен в своето изкуство и ще остане неделима част от нашето съвремие. Художник, общественик, преподавател в НХА, той е една от водещите фигури в изкуството, тласкащи напред българската живопис от края на ХХ и началото на ХХI век.

Настоящата експозиция и придружаващият я албум са резултат от направеното проучване и събирателството на произведенията на художника, пръснати по държавните и частни колекции из цялата страна и в чужбина. Те станаха възможни  благодарение на съдействието от страна на семейството на Андрей Даниел, Съюза на българските художници, Националната художествена академия, Националната галерия, държавните, общински и частни галерии в София и страната, неговите колегите – художници и изкуствоведи,  на фотографи и частни колекционери.

От издирените и описани в изданието повече от 500 живописни творби посетителите ще могат да видят над 160 от тях, разположени на двата етажа на галерията.  Включени са някои от най-ранните му работи, образци от 80-те години на миналия век, получавали различни награди, както и такива, които близо 30 години не са били показвани пред столичната публика. Има и произведения от емблематични цикли и значими теми за цялостното творчество на Андрей Даниел, определящи мястото му сред  най- изтъкнатите български художници от последните четири десетилетия.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.