Театрална работилница "Сфумато" продължава да качва по едно представление седмично от своята театрална история в канала си в YouTube. След „Апокриф“ като прощъпалник преди дни, този четвъртък от 19 ч., в унисон със закъснялата зима навън, театралната работилница ще пусне в платформата за видеосподеляне друг свой паметен спектакъл – трагикомедията „Зимна приказка“ по Уилям Шекспир (опреедляна и като романс) в прочита на проф. Маргарита Младенова.

Забележителни са сценографията и костюмите на Даниела Олег Ляхова, както и музиката на Асен Аврамов. И тримата стават носители на награди „Аскеер 2011“, съответно в категориите за най-добра режисура, сценография и театрална музика. Постановката има още куп отличия и номинации, включително две номинации „Аскеер 2011“ за изгряваща звезда – за Явор Бахаров и Бойко Кръстанов, които тук може да гледате в едни от първите им роли на професионална сцена. В актьорския екип са и Цветан Алексиев, Христо Петков, Елена Димитрова, Маргита Гошева, Сава Драгунчев, Антонио Димитриевски, Станислав Ганчев, Марк Делчев/Борис Бонин.
„Зимна приказка“ за мен е тъмна песен за възрастни – за човека, който се загубва и погубва живота си и близките си; за срока, който ни е даден преди клонът да се счупи и люлката да падне; за страстите човешки, които поболяват ума и за безчинствата на болния ум; за децата и какво им оставяме в наследство; за това как не съдбата, а ние сами превръщаме светлия сън в кошмар; за „човекът не ме радва“ и за участта му като „история, разказана от луд“; за все неидващото покаяние; за чудото на прошката като единствена и последна възможност да се прекъсне спиралата на злото, човекът отново да се изправи и нагазил в калта – да погледне към звездите“, казва режисьорката Маргарита Младенова за своя спектакъл. А театралният критик проф. Камелия Николова допълва: „Финалът на спектакъла оставя всеки от присъстващите – актьори и зрители – сами да решат дали леденостудените зимни пейзажи след любовта могат отново да оживеят в цветовете на лятото“...

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Мария Габриел обеща 5 милиона евро за киносалоните

С анулирани събития и театри, на които е наредено да затворят като част от мерките за противодействие на пандемията от коронавирус в Европа, артистичното съсловие е сред най-потърпевшите от сегашната санитарна криза. Ето защо министрите на културата от страните членки на ЕС са мобилизирани да помогнат на сектора в оценяването и покриването на финансовите загуби, свързани с COVID-19.

БГ филм в престижна платформа за фантастика в САЩ

Престижната американска платформа DUST за "научно-фантастични филми, които те карат да се замислиш", откупи правата за късометражния филм "Живи отражения" (Reflections Full of Life) на режисьорката Мариета Печанска. Каталогът на тази платформа е много отбран, с над 2 милиона последователи, и за пръв път включват в програмата си български филм.