0

Т еатрална работилница "Сфумато" продължава да качва по едно представление седмично от своята театрална история в канала си в YouTube. След „Апокриф“ като прощъпалник преди дни, този четвъртък от 19 ч., в унисон със закъснялата зима навън, театралната работилница ще пусне в платформата за видеосподеляне друг свой паметен спектакъл – трагикомедията „Зимна приказка“ по Уилям Шекспир (опреедляна и като романс) в прочита на проф. Маргарита Младенова.

Театрална работилница "Сфумато" продължава да качва по едно представление седмично от своята театрална история в канала си в YouTube. След „Апокриф“ като прощъпалник преди дни, този четвъртък от 19 ч., в унисон със закъснялата зима навън, театралната работилница ще пусне в платформата за видеосподеляне друг свой паметен спектакъл – трагикомедията „Зимна приказка“ по Уилям Шекспир (опреедляна и като романс) в прочита на проф. Маргарита Младенова.

Забележителни са сценографията и костюмите на Даниела Олег Ляхова, както и музиката на Асен Аврамов. И тримата стават носители на награди „Аскеер 2011“, съответно в категориите за най-добра режисура, сценография и театрална музика. Постановката има още куп отличия и номинации, включително две номинации „Аскеер 2011“ за изгряваща звезда – за Явор Бахаров и Бойко Кръстанов, които тук може да гледате в едни от първите им роли на професионална сцена. В актьорския екип са и Цветан Алексиев, Христо Петков, Елена Димитрова, Маргита Гошева, Сава Драгунчев, Антонио Димитриевски, Станислав Ганчев, Марк Делчев/Борис Бонин.
„Зимна приказка“ за мен е тъмна песен за възрастни – за човека, който се загубва и погубва живота си и близките си; за срока, който ни е даден преди клонът да се счупи и люлката да падне; за страстите човешки, които поболяват ума и за безчинствата на болния ум; за децата и какво им оставяме в наследство; за това как не съдбата, а ние сами превръщаме светлия сън в кошмар; за „човекът не ме радва“ и за участта му като „история, разказана от луд“; за все неидващото покаяние; за чудото на прошката като единствена и последна възможност да се прекъсне спиралата на злото, човекът отново да се изправи и нагазил в калта – да погледне към звездите“, казва режисьорката Маргарита Младенова за своя спектакъл. А театралният критик проф. Камелия Николова допълва: „Финалът на спектакъла оставя всеки от присъстващите – актьори и зрители – сами да решат дали леденостудените зимни пейзажи след любовта могат отново да оживеят в цветовете на лятото“...