0

С ъздадена е работна група за осигуряваване нормалното протичане на летния туристически сезон, съобщи областният управител на Варна, Стоян Пасев. Работната група, която ще следи за законността и спазване на обществения ред по Черноморието във Варненско, е структурирана днес на заседание при областния управител, с участието на експерти от НАП, МВР, Инспекцията по труда, Дирекцията по безопасност на храните и Агенция „Митници“.  

Създадена е работна група за осигуряваване нормалното протичане на летния туристически сезон, съобщи областният управител на Варна, Стоян Пасев. Работната група, която ще следи за законността и спазване на обществения ред по Черноморието във Варненско, е структурирана днес на заседание при областния управител, с участието на експерти от НАП, МВР, Инспекцията по труда, Дирекцията по безопасност на храните и Агенция „Митници“.  

Създаденият съвместен щаб ще контролира проверките през летния сезон, които ще бъдат активни, както и през миналото лято. На територията на Варненска област за сезона са командировани над 100 полицейски служители от различни управления в страната. През миналогодишния летен сезон служители от ОД на МВР-Варна са проверили над 5 400 лица и са извършили близо 500 други проверки.

Десетки заведения във Варна  и курортите бяха затворени през миналия сезон, заради лоша хигиена. Най-често констатираните несъответствия са били свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите, припомниха от областната дирекция по безопасност на храните.

Констатирано е също и предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неправилното им съхранение, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена, според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация, както и лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.

Над 3 000 нарушения са констатирани през летния сезон на 2017 година и при проверки на Инспекцията по труда във Варна, като повечето са свързани със здравето и безопасността при работа, както и по отношение на трудовите правоотношения. Установени са и лица до 18-годишна възраст, които работят без разрешение, което се квалифицира като престъпление. По тази причина за всеки от тези случаи е сигнализирана Районна прокуратура-Варна.