0

Сезонът върви добре, въпреки лошото време. Заетостта в комплексите по Северното Черноморие е висока, има спад в престъпността по всички направления, а качеството на морската вода е добро, дори на най-критичния Офицерски плаж“.

„Сезонът върви добре, въпреки лошото време. Заетостта в комплексите по Северното Черноморие е висока, има спад в престъпността по всички направления, а качеството на морската вода е добро, дори на най-критичния Офицерски плаж“.

Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов след ръководеното от него заседание на междуведомствения щаб по туризъм във Варна. Два незаконни обекта на плаж „Шкорпиловци“обаче продължават да си работят. Заведенията функционират, въпреки липсата на категоризация. Обектите са установени като незаконни, а след това са запечатани от Агенцията по безопасност на храните, заради нарушения на хигиенните изисквания.

Пропуските обаче са отстранени и БАБХ вече няма основания да спира експлоатацията им. Заради липсата на категоризация обаче, има подготвена заповед за спиране на обектите от Комисията за защита на потребителите. „По-малко от две седмици, след като представители на Министерството на туризма установиха, че тези заведения са незаконни, ги нанасят на схемата на плажовете. Съотвеният плаж ще се даде под наем и по този начин те са вече узаконени. В крайна сметка кръгът се затваря, но не и в полза на спазването на законността“, коментира Симеонов.

В края на юни министър Ангелкова извърши проверки на плаж „Шкорпиловци-Юг“ и „Шкорпиловци-Север“ като установи общо 6 незаконни обекта и разпореди да бъдат премахнати. Аргументът тогава бе, че когато плажът е неохраняем и липса одобрена схема, обектите трябва да се премахнат като незаконни.

След среща с контролните институции Симеонов съобщи, че от началото на юли НАП-Варна е направила 1 180 проверки във Варненско и Добричко. Установени са 75 нарушения, 90% от които са разлики от касовата наличност. От Българската агенция по безопасност на храните са издали две предписания за спиране на обекти, а за общо 14 има заповеди за запечатване.

За първи път този сезон митничари са заловили при 2 акции цели 6 тона нелегална ракия. На Златни пясъци нощният покой на гостите е гарантиран, но във Варна има проблеми с шума, каза още Симеонов, след инспекция под звездите по Крайбрежната алея в петък, провокирана от сигнали на недовлни варненци. Засечените 4 шумни заведения ще бъдат затворени, ако отново бъдат уличени в шумова агресия, предупреди висепремиерът. Той даде за пример община Варна, която първа в страната си е купила 2 шумомера, с които след получаване на акредитация ще мери децибелите.

Стана ясно още, че Община Варна започва проверки на ваканционните апартаменти, които се предлагат чрез една от глобалните резервационни системи. Целта е да се установи дали собствениците им са ги регистрирали като туристически обекти или работят в сивия сектор. Според Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, има драстичен ръст на предлагането на такъв тип апартаменти, което е довело и до по-малка заетост на хотелите в града. За да спрем нелоялната конкуренция, сме внесли законопроект за въвеждане на такси за апартхотелите, заяви Симеонов.

Според него, общинските съвети ще определят размера на годишната такса, като по проект тя ще варира от 0,1 до 0,3% от данъчната оценка за ваканционни жилища в селищата и от 0,5 до 0,7%  в националните курорти. „Така ще извадим на светло всички, като собствениците ще избират дали да регистрират имотите си като туристически обекти, или да плащат такса“, обясни вицепремиерът.