Сезонът на дините: Как да изберем сладка и сочна

Сезонът на дините: Как да изберем сладка и сочна

Кой не обича диня? Особено в най-големите жеги…Този плод е един от най-предпочитаните в летните горещини, тъй като едновременно разхлажда, утолява жаждата, а вкусът му е превъзходен.

Спирайки се на пазара сред купчината дини или на щанда в магазина често си мислим, че ако не сме опитен фермер или търговец, избирането на добре узряла, сочна и сладка диня би било чист късмет.

Ето няколко неща, които ще ни заведат при най-добрата диня.

1.Обърнете внимание на размера на динята

Изберете средно голям плод. Каквато и диня да изберете, важно е да знаете, че тя трябва да се усеща по-тежка за размера си ако искате да е добре узряла.

2. Инспектирайте опашката на динята
По-изсушената на външен вид опашка показва, че динята е узряла. Ако опашката е зелена, това вероятно означава, че е откъсната прекалено рано и няма да е узряла.

3.И добрия стар трик, който повечето от нас познаваме – почукването върху динята.При почукване върху кората, една добра диня ще издаде кух звук. Ако плодът не е узрял почукването ще издаде “тъп” звук.

4. Дините се делят на момчета и момичета
Много хора не знаят, че фермерите делят дините по пол. Например, “момчетата” са по-големи разбира се и имат продълговата форма. Те са и по-воднисти на вкус. “Момичетата” дини имат по-закръглена форма и са по-сладки.

Съхранение:

След като си купите най-добрата диня съхранявайте я на тъмно и хладно място за не повече от 4 дни. Ако ще я съхранявате за по-дълго, прехвърлете я в хладилника.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.