0

В ойниците на южнокорейската армия са придвижили самоходни гаубици К-9 в град Паджу, близо до границата със Северна Корея, съобщава АП. Реакцията на Сеул идва, след като Северна Корея изстреля нещо, което изглежда като балистична ракета в източното си море. Това е второто изстрелване на ракета в рамките на една седмица.

Войниците на южнокорейската армия са придвижили самоходни гаубици К-9 в град Паджу, близо до границата със Северна Корея, съобщава АП. Реакцията на Сеул идва, след като Северна Корея изстреля нещо, което изглежда като балистична ракета в източното си море. Това е второто изстрелване на ракета в рамките на една седмица.

Лидера на Северна Корея Ким Чен Ун обяви миналата седмица, че ще разшири своята програма за ядрени оръжия напук на международната опозиция.

Предполагаемата ракета е паднала извън изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Япония в Японско море, отбелязва Ройтерс. Засега няма информация за нанесени щети. Типът на ракетата, която може да е балистична, все още е в процес на установяване.

Според агенция Йонхап южнокорейската армия в момента анализира далечината и височината на полета на изстреляния реактивен снаряд, който предполагаемо е балистична ракета.

Миналата седмица Корейската централна телеграфна агенция съобщи, че на 5 януари Пхенян е провел изпитания на нова хиперзвукова ракета, припомня ТАСС.

Припомняме, че след Нова година южнокореец пресече строго охраняваната границата със Северна Корея, а граничарите не са успели да хванат дезертьора.

Бягството е необичайно като се има предвид, че то е по посока на една от най-бедните и авторитарни страни в Азия.

След като е подаден сигнал за нарушение в граничната бразда, южнокорейските военни са изпратили войници да прихванат беглеца, но те не са успели да го заловят.