0

Н ови пет осъдителни решения за над 16 000 лв. постанови състав на радневския районен съд спрямо обявената за приватизация общинска МБАЛ „Димитър Чакмаков“ ЕОООД в Раднево.

Нови пет осъдителни решения за над 16 000 лв. постанови състав на радневския районен съд спрямо обявената за приватизация общинска МБАЛ „Димитър Чакмаков“ ЕОООД в Раднево.

Сумите са по дела, заведени от служители на дружеството за неизплатени им трудови възнаграждения в края на 2019-а и началото на 2020 година. Решенията са взети неприсъствено, тъй като от болничното заведение не са изпратили свой представител, въпреки че са били своевременно уведомени.
Същият съд е потвърдил и 4 наказателни постановления в общ размер на 8000 лв., издадени от Бюрото по труда след проверки и констатирани нарушения, свързани с изплащането на заплати в здравното заведение в различни периоди на 2020 година.

Над 20 са заведените искове спрямо общинската болница, показа проверка в сайта на съдилището, сред ищците са лекари, медицински сестри, лаборанти, санитари и други технически служители.

Общинската болница в миньорския град изпадна в тежка ликвидна криза в началото на 2020 година, когато в хода на специализирана полицейска акция за пресичане на икономически престъпления бяха задържани управителят д-р Узунова-Конова и трима нейни приближени, назначени като главен счетоводител, личен състав и шофьор.

В края на 2019-а задълженията на болничното заведение са били само към НАП 313 304 лв. На над 462 бона са възлизали неизплатените  заплати и осигуровки, 433 099 лв. без лихвите са борчовете към доставчици и кредитори. Разследването се води от Националната следствена служба.

В края на януари 11 от 17-те старейшини подкрепиха предложението на кмета д-р Тенко Тенев МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ и Медицински център 1 – Раднево ЕООД да бъдат извадени на тезгяха за продажба на частен инвеститор. До момента има заявен интерес само от сливенски бизнесмен, който е собственик на няколко болници и ДКЦ-та, той обаче държи да закупи накуп болницата (тя е само с две работещи отделения) и центъра, който е на печалба за предходната 2020 година.