Предлагат сервитьори и готвачи да продължат да се осигуряват на 610 лева

Предлагат сервитьори и готвачи да продължат да се осигуряват на 610 лева

Сервитьорите, готвачите и другите професии, за които „не се изисква специална квалификация” да продължат да се осигуряват на 610 лв., вместо на 800 лв. Това предложение внесоха от ГЕРБ между първо и второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък добавена стойност (ЗДДС).

В приетото на първо четене предложение се предвижда ставката за хотелиери, книги, в т. ч. печатни книги, учебници и детски книжки с илюстрации, да падне от 20% на 9%. От същото облекчение ще може да се възползват и ресторантьорите.

Освен това се предлагат и туристически ваучери на стойност 210 лв. Те ще може да се използват от лекари, медицински специалисти, служители на вътрешното министерство, на министерство на отбраната и други институции, свързани с борбата против разпространението на коронавируса.

Сега се предлагат и изменения в Закона за държавното обществено осигуряване (ЗДОО). В приложенията към ЗДОО, които описват минималния осигурителен доход при различни икономически дейности, се създава нов ред. Според него „професиите, неизискващи специална квалификация” в ресторантьорството и хотелиерството ще може да се осигуряват на 610 лв. За административен персонал, персонал, зает с услуги за населението, квалифицирани работници и други в сферата прагът става 800 лв.

Предстои предложението да бъде разгледано на второ четене от Комисията по бюджет и финанси утре.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.