0

Г отово е сертифицирането на машините за гласуване, което се извършва от няколко институции у нас, съобщава БНР. Крайният срок на одита изтича дни преди изборите - на 31 март. По време на сертифицирането е бил удостоверен типът машина за гласуване, проведени са функционални изпитания, както и тестове, свързани с информационната сигурност.

Готово е сертифицирането на машините за гласуване, което се извършва от няколко институции у нас, съобщава БНР. Крайният срок на одита изтича дни преди изборите - на 31 март. По време на сертифицирането е бил удостоверен типът машина за гласуване, проведени са функционални изпитания, както и тестове, свързани с информационната сигурност.

"Не са били наблюдавани критични за изборния процес проблеми", увери председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков. И добави: „Нямаме някакви притеснения или нещо, което до настоящия момент е тревожно“. Срокът за представяне на окончателния доклад пред ЦИК – 31 март, ще бъде спазен, смята Атанас Темелков.

"Ако спре токът, машината е осигурена с външно, акумулаторно захранване", поясни на свой ред главният секретар на Българския институт по метрология Златко Халваджиев. Това захранване осигурява работа минимум половин час. По думите му всяко започнало гласуване по време на спирането на тока ще бъде довършено, тъй като това го позволява технологията на самите машини. Увери, че няма да има проблем с дезинфекцията на сензорния дисплей на машините и на картите, тъй като това ще става със спирт 75% по указание на производителя.

В лабораторията за електромагнитна съвместимост е било проведено подробно изпитване на машините за това може ли да се наруши тайната на вота. „Това беше най-щекотливият въпрос, който трябваше да разискваме. Заключението, предоставено от експертите, гласи, че разкриването на вота на конкретен избирател по електромагнитен път е затруднено до невъзможност.“, каза още той.

Процедурите по изпитване са доказали, че е невъзможно да се гласува два пъти с една и съща карта от един и същи избирател, категоричен е Халваджиев. По думите му те са извършили пълна деконструкция на машината, разглобили са я, след това са проверили всички съставни части, като са установили, че вложените елементи вътре отговарят на минималните изисквания. Наблюдатели от Обществения съвет към ЦИК и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са присъствали по време на някои от изпитванията на машините за гласуване, уточни още Халваджиев. Направени са и допълнителни климатични и вибрационни изпитвания, за да се тества многократното използване на машините и занапред.

„Протоколите от проверките са готови. Не сме установили несъответствия, всички документи са валидни и автентични, както и всички стандарти са действащи“, отбеляза и председателят на Българския институт за стандартизация Ивелин Буров.