Серкме, цапало и рачило – забраняват ги при риболов в Черно море

Серкме, цапало и рачило – забраняват ги при риболов в Черно море

С промени в Закона за рибарството и аквакултурите ще бъдат забранени серкме, цапало, рачило и герим заради отрицателното въздействие, което оказват върху рибния ресурс. Това стана възможно след като Министерски съвет одобри проект на изменение на закона.

Дребномащабният риболов в Черно море се обособява като специфична стопанска дейност. По този начин ще се намали административната тежест за малките риболовни оператори.

Чрез промените се предоставя възможност на лицата, които желаят да извършват дребномащабен риболов с риболовни кораби с обща дължина под 10 метра, да заявят изрично желанието си пред съответния административен орган. Те ще имат право да извършват дейност само с разрешително за дребномащабен риболов, а не както досега с разрешително за стопански риболов и документ за придобито право за усвояване на ресурс от риба и други водни организми.

Въвежда се и валиден билет за любителски риболов във водите на Черно море, чрез който ще се приложи унифициран подход към всички любители риболовци. Това ще доведе до повишаване на събираемостта на данни за този вид риболов.

С цел повишаване на информираността и осигуряване на достъп до водните обекти държавна собственост, в които е предоставено управлението на рибните ресурси на сдружения за любителски риболов, ще бъдат въведени нови изисквания за обозначаването им и определянето на зона за свободен достъп до тях.

Ще се даде възможност в определена зона от него, лицата, които имат валиден билет за любителски риболов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.