Сензори върху тялото подобряват контрола на диабета. Малките устройства се поставят върху ръката или корема на човек и по никакъв начин не пречат на всекидневните му дейности. Това съобщи проф. Цветалина Танкова от Катедрата по ендокринология на Медицинския университет в София.

Чрез тях се осъществява продължително проследяване, което може да продължи от 7 до 90 дни. Един сензор прави 288 измервания за 24 часа, което не може да се постигне чрез изследване на кръвта.

Те се свързват с инсулиновите помпи, като по този начин се осъществява една ефикасна затворена система. Около 400 човека в България са си купили сами този медицински апарат за своя сметка от чужбина. Въпросните сензори се смятат за иновация у нас, макар и в останалите страни от Европейския съюз те да са обичаен консуматив за хората със захарен диабет.

„За разлика от други страни у нас те не се поемат от Националната здравноосигурителна каса“, каза председателката на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова. Причината е, че към момента нито една фирма дистрибутор не е лицензирана за техния внос, тъй като за производителите българският пазар е малък и за тях той не представлява финансов интерес.

Не повече от 400 души ги ползват в нашата страна

те са си ги купили от чужбина за собствена сметка. Останалите са принудени да си измерват гликирания хемоглобин по традиционния начин чрез кръвна проба, което обаче не може да става твърде често.

Проф. Танкова посочи слабости в този начин на изследване. По думите й то не винаги е достатъчно, за да се установи какъв е резултатът от контрола на диабета, тъй като не отчита флуктоациите на кръвната захар, хипо и хипергликемиите. Това е и една от причините при половината от хората с диабет у нас да не постига добър контрол въпреки медикаментите.

„Подобреният контрол на диабета увеличава живота”, смята проф. Цветалина Танкова, като посочи, че вече са създадени нови групи медикаменти, които лекуват диабета, но оказват и добър ефект към нормализиране на теглото, на кръвното налягане и на работата на бъбреците.

„525 000 са диагностицираните с диабет в България, други 300 000 не подозират, че са засегнати от него, съобщи Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). – Половината от диагностицираните не се лекуват адекватно”, допълни той.

Медицинската статистика сочи, че един на всеки десет възрастни има диабет. 425 млн. души по света са с това заболяване, от тях 65 млн. живеят в Европа, показват данни на Световната здравна организация.

Преди петнадесет години ООН прие резолюция

за диабета като световна здравна заплаха, макар заболяването да не е инфекциозно. По прогнози на организацията се очаква след около 20 – 25 години броят на страдащите от него в света да се увеличи с 50 млн. души, като в Европа броят им ще нарасне с около 30 милиона.

Всяка шеста бременна жена има гестационен диабет, който излага на риск и майката, и плода. В състояние на предиабет страдат 352 млн. души по света, т.е. 7,3% от населението. Предиабетът може да прогресира в диабет, в сърдечносъдово състояние или други усложнения. Тези хора имат увреждания на очите, преживяват инсулти, засегнати са бъбреците им. Над 60% от хората с диабет имат артериална хипертония, 90 на сто от засегнатите от захарна болест са със затлъстяване.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отчетоха бум на невроусложнения след инфекции

40% ръст на неврологични усложнения от вируси отчитат през тази година от Националния център по заразни и празитни болести, съобщи Нова телевизия. Оттам предупреждават за ентеровирус, към който са особено уязвими децата.Той не протича с обичайните оплаквания и вместо стомашно-черевния тракт атакува мозъка. Затова и съветът на специалистите е да обръщаме особено внимание на хигиената.

2300 аптеки засичат лекарства-менте

2300 аптеки са свързани вече към системата за верификация, чрез която се извършва проверка дали те са истински или са фалшификати.