Определянето на периодите на овулация е от решаващо значение за много жени, които се опитват да забременеят или за тези, които искат да избегнат бременността, но това може да бъде сложен, неудобен и често доста неточен процес.

Въз основа личния си опит, основателката на компанията от Силиконовата долина Yono Labs, Ванеса Кси (Vanessa Xi), е разработила подобно на слушалка устройство, което събира и анализира данните, като същевременно подобрява значително точността.

Наличието на овулация може да бъде открито по различни начини, като нивото на прогестерон в кръвта, ендометриална биопсия, ултразвук, тест за прогнозиране на овулацията и следене на базалната телесна температура (БТТ), като най-често използвани са последните два метода. БТТ е най-ниската телесна температура за период от 24 часа, като най-често това е в периода между 02:00 и 06:00 часа сутрин. Овулацията се свързва с повишаването на БТТ с 0.3 ° до 0.6 ° C, като това леко повишение трябва да се следи ежедневно, внимателно, за дълъг период от време, показвайки периодите на овулация.

Но традиционните методи за измерване на БТТ често са неудобни, непълни и склонни на грешки. За да се разбере, точно кога са периодите на плодовитост, БТТ трябва да се измерва всяка сутрин по едно и също време, преди да каквито и да било движения, преди да се стане от леглото, преди всичко. Към това може да се добавят и затрудненията при получаването на надеждни данни от термометрите допирани до кожата и необходимостта от записването показанията им, които след това трябва да бъдат анализирани. Поради това е създаден Yono.


Yono Labs иска да опрости процеса и използвайки статистически данни и машинно обучение, компанията е разработила решение от две части.

Първата част е Yono, поставящ се в ухото малък сензор с размерите на слушалка, който извършва между 70 и 120 отчитания през нощта, за разлика от единичното измерване при традиционния метод. Измерването на вътрешната телесна температурата е много по-точно от показанията на термометрите допирани до кожата, които могат да се влияят от околната температура. Устройството съхранява всички тези данни, премахвайки необходимостта от Wi-Fi или Bluetooth връзка.

Втората част е базовата станция Yono, която синхронизира данните от сензора с приложението за смартфон Yono, което на този етап е само за iOS. Приложението използва алгоритми за машинно обучение, за да начертае графика на месечната овулация, която предсказва периодите на овулация.


Компанията заявява, че точността на Yono ще се подобри още повече, като сега работи с тестови потребители, за да обучи алгоритмите да правят по-точни прогнози. Разработването на тези алгоритми е поверено на професора по биостатистика в Университета на Мичиган (University of Michigan), Питър Сонг (Peter Song). Сензорът Yono събира много данни, но може да са малко, защото показанията могат да бъдат повлияни от движенията на главата или ако сензора падне от ухото, през нощта.


В статия, публикувана в списание IEEE Transactions on Biomedical Engineering, Сонг показва как неговите алгоритми филтрират безполезните показания и определят най-важните точки от данните.

 

„Например, премахнахме данните под 32 ° C, защото това не е биологически възможно”, казва Сонг, който се надява, че това може да е от полза и за други устройства събиращи данни, които могат да се носят. „Искаме да използваме по-добре данните, за да можем да вградим малко повече интелект в тези устройства.”

Yono е на цена от $ 145.99, но се предлага само в САЩ и Канада, където може да бъде изплатен на вноски от здравната осигуровка.

 

По темата: Yono Labs Yono K
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Drone for Handy вдига високо ръцете

Дрон с бионични ръце

Drone for Handy вдига високо ръцете

Вече съществуват най-различни дронове, оборудвани със всякакви джаджи и устройства, но малко са тези, които имат бионични ръце. Drone for Handy на Youbionics разполага с две напълно функциониращи, летящи бионични ръце, готови да сграбчат всичко във въздуха.

Компанията разкри шасито на градския автомобил

Задно задвижване за Honda E

Компанията разкри шасито на градския автомобил

Повече от 25.000 човека бяха направили резервация за новият електрически градски автомобил на Honda, още миналия месец, а сега са вече са над 31.000, дори и страничните „огледала” да не отговарят на наредбите за движение по пътищата в някои държави. Honda разкри и основата на електрическия автомобил.

Lumi предоставя интерактивна учебна среда

Лампа с компютър и проектор в класната стая

Lumi предоставя интерактивна учебна среда

Lumi на bIOSlab е елегантна настолна лампа с вграден компютър и проектор, която предлага организирано работно пространство, проектирайки 20-инчов инфрачервен, сензорен екран на бюрото или подходящ за домашно кино, 80-инчов екран на стената, както и множество разнообразни приложения за интерактивно обучение и творчество, съчетаващи изкуствен интелект и добавена реалност.