Определянето на периодите на овулация е от решаващо значение за много жени, които се опитват да забременеят или за тези, които искат да избегнат бременността, но това може да бъде сложен, неудобен и често доста неточен процес.

Въз основа личния си опит, основателката на компанията от Силиконовата долина Yono Labs, Ванеса Кси (Vanessa Xi), е разработила подобно на слушалка устройство, което събира и анализира данните, като същевременно подобрява значително точността.

Наличието на овулация може да бъде открито по различни начини, като нивото на прогестерон в кръвта, ендометриална биопсия, ултразвук, тест за прогнозиране на овулацията и следене на базалната телесна температура (БТТ), като най-често използвани са последните два метода. БТТ е най-ниската телесна температура за период от 24 часа, като най-често това е в периода между 02:00 и 06:00 часа сутрин. Овулацията се свързва с повишаването на БТТ с 0.3 ° до 0.6 ° C, като това леко повишение трябва да се следи ежедневно, внимателно, за дълъг период от време, показвайки периодите на овулация.

Но традиционните методи за измерване на БТТ често са неудобни, непълни и склонни на грешки. За да се разбере, точно кога са периодите на плодовитост, БТТ трябва да се измерва всяка сутрин по едно и също време, преди да каквито и да било движения, преди да се стане от леглото, преди всичко. Към това може да се добавят и затрудненията при получаването на надеждни данни от термометрите допирани до кожата и необходимостта от записването показанията им, които след това трябва да бъдат анализирани. Поради това е създаден Yono.


Yono Labs иска да опрости процеса и използвайки статистически данни и машинно обучение, компанията е разработила решение от две части.

Първата част е Yono, поставящ се в ухото малък сензор с размерите на слушалка, който извършва между 70 и 120 отчитания през нощта, за разлика от единичното измерване при традиционния метод. Измерването на вътрешната телесна температурата е много по-точно от показанията на термометрите допирани до кожата, които могат да се влияят от околната температура. Устройството съхранява всички тези данни, премахвайки необходимостта от Wi-Fi или Bluetooth връзка.

Втората част е базовата станция Yono, която синхронизира данните от сензора с приложението за смартфон Yono, което на този етап е само за iOS. Приложението използва алгоритми за машинно обучение, за да начертае графика на месечната овулация, която предсказва периодите на овулация.


Компанията заявява, че точността на Yono ще се подобри още повече, като сега работи с тестови потребители, за да обучи алгоритмите да правят по-точни прогнози. Разработването на тези алгоритми е поверено на професора по биостатистика в Университета на Мичиган (University of Michigan), Питър Сонг (Peter Song). Сензорът Yono събира много данни, но може да са малко, защото показанията могат да бъдат повлияни от движенията на главата или ако сензора падне от ухото, през нощта.


В статия, публикувана в списание IEEE Transactions on Biomedical Engineering, Сонг показва как неговите алгоритми филтрират безполезните показания и определят най-важните точки от данните.

 

„Например, премахнахме данните под 32 ° C, защото това не е биологически възможно”, казва Сонг, който се надява, че това може да е от полза и за други устройства събиращи данни, които могат да се носят. „Искаме да използваме по-добре данните, за да можем да вградим малко повече интелект в тези устройства.”

Yono е на цена от $ 145.99, но се предлага само в САЩ и Канада, където може да бъде изплатен на вноски от здравната осигуровка.

 

По темата: Yono Labs Yono K
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Приложение "съблича" хора на снимки

Американски програмист създаде алгоритъм, който премахва дрехите от всяка снимка с няколко клика, съобщава Vice. За момента DeepNude работи само с фотографии на жени, но разработчикът обещава по-нататък да научи програмата да "съблича" и мъже.

Китай наблюдава Арктика и Антарктика от космоса

Китай изведе в орбита три космически апарата, включително микроспътника BNU-1 ("Цзинши-1") за наблюдение на Арктика и Антарктика, предадоха световните медии. Това съобщи Китайската корпорация за аерокосмическа наука и техника.

Мащабно разследване срещу Гугъл

Google отново е в полезрението на американските регулатори. Срещу компанията започва ново мащабно разследване, което този път ще се проведе от главните прокурори на 48 щата, плюс колегите им от Пуерто Рико и окръг Колумбия, съобщава CNBC.