0

П редставител на група археолози от Чехия Иржи Синделарж съобщи пред медиите, че в средновековен манастир в старинния град Милевско в южната част на страната, е било открито парче от гвоздей от кръста, на който е бил разпнат Исус Христос.

Представител на група археолози от Чехия Иржи Синделарж съобщи пред медиите, че в средновековен манастир в старинния град Милевско в южната част на страната, е било открито парче от гвоздей от кръста, на който е бил разпнат Исус Христос.

"По време на изследване на манастирските стени е била открита внимателно скрита в тях ниша, уточни Синделарж. В нея е била положена дарохранителница, в която се е съхранявало парче от кован гвоздей с дължина 6 сантиметра. Става дума за един от пироните, с които е бил прикован към кръста Христос".

Дарохранителницата била изработена от ценни сортове дърво не-по късно от половината на пети век. В нея се съхранявала също и златна табелка, на която били гравирани главните латински букви IR, което означава Iesus Rex - Крал Христос.

По думите на археолога по такъв начин са били обозначавани в Средновековието християнските реликви, свързани със земния живот на Божия Син.

"Находката в манастира в Милевско представлява изключително важно откритие от гледна точка на науката за християнската религия. Тя предизвика интереса на йерархията на католическата църква. Културно-историческата стойност на находката е от огромно значение", изтъкна Синделарж.