Сензация! На Венера може да има живот

Сензация! На Венера може да има живот

Международен екип учени е открил в изключително киселинната атмосфера на Венера фосфин, газ, който съществува на Земята и се прозвижда от бактерии, се съобщава в публикация на сп. "Нейчър астрономи", цитирана от световните агенции.

Фосфинът е бил открит с първо от базиран на Хавай телескоп, а после е потвърден от друг, разположен в Чили. Специалистите се питат какъв е произходът на газа - от неизвестен засега процес или от някаква форма на живот.

Той може да е бил породен от неизяснени засега процеси на фотохимия или геохимия, или по аналогия със Земята вследствие на биологично производство заради присъствието на живот, се казва в проучването. Газът присъства в планетите-газови гиганти на Слънчевата система, но при тях не е от биологично естество.

Фосфинът, който е изключително отровен, добре се вписва в адската атмосфера на втората най-близко до Слънцето планета. Тя е съставена от токсична смес на въглероден диоксид и сярна киселина. Температурата на повърхността на планетата  е 470 градуса по Целзий, а атмосферното налягане е 90 пъти по-голямо от земното.

Но именно в тази гъста пелена от силно киселинни облаци, обгръщащи планетата до 60 километра височина, екипът на проф. Джейн Грийвс от университета в Кардиф предполага, че присъстват молекули на фосфин. Ако неговият източник е биологична форма на живот, той трябва да е с много малки размери, за да може да се издигне и да се рее на няколко десетки километра в облаците, където температурата е поносима - около 30 градуса.

Джейн Грийвс все пак изтъква, че присъствието на фосфина не е сигурно доказателство за съществуването на извънземен живот. Възможно е той да е плод на аномална и неизяснена химия. Наблюденията ще продължат, за да бъде окончателно изясен феноменът.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.