0

М еждународен екип учени е открил в изключително киселинната атмосфера на Венера фосфин, газ, който съществува на Земята и се прозвижда от бактерии, се съобщава в публикация на сп. "Нейчър астрономи", цитирана от световните агенции.

Международен екип учени е открил в изключително киселинната атмосфера на Венера фосфин, газ, който съществува на Земята и се прозвижда от бактерии, се съобщава в публикация на сп. "Нейчър астрономи", цитирана от световните агенции.

Фосфинът е бил открит с първо от базиран на Хавай телескоп, а после е потвърден от друг, разположен в Чили. Специалистите се питат какъв е произходът на газа - от неизвестен засега процес или от някаква форма на живот.

Той може да е бил породен от неизяснени засега процеси на фотохимия или геохимия, или по аналогия със Земята вследствие на биологично производство заради присъствието на живот, се казва в проучването. Газът присъства в планетите-газови гиганти на Слънчевата система, но при тях не е от биологично естество.

Фосфинът, който е изключително отровен, добре се вписва в адската атмосфера на втората най-близко до Слънцето планета. Тя е съставена от токсична смес на въглероден диоксид и сярна киселина. Температурата на повърхността на планетата  е 470 градуса по Целзий, а атмосферното налягане е 90 пъти по-голямо от земното.

Но именно в тази гъста пелена от силно киселинни облаци, обгръщащи планетата до 60 километра височина, екипът на проф. Джейн Грийвс от университета в Кардиф предполага, че присъстват молекули на фосфин. Ако неговият източник е биологична форма на живот, той трябва да е с много малки размери, за да може да се издигне и да се рее на няколко десетки километра в облаците, където температурата е поносима - около 30 градуса.

Джейн Грийвс все пак изтъква, че присъствието на фосфина не е сигурно доказателство за съществуването на извънземен живот. Възможно е той да е плод на аномална и неизяснена химия. Наблюденията ще продължат, за да бъде окончателно изясен феноменът.