0

П рез зимните месеци вниманието към животните в говедовъдната ферма не бива да отслабва, препоръчват от Националната служба за съвети в земеделието.

През зимните месеци вниманието към животните в говедовъдната ферма не бива да отслабва, препоръчват от Националната служба за съвети в земеделието.



Крайните икономически резултати изискват поддържането на висока продуктивност през цялата година. За получаването на повече и по-качествено мляко наред с породата, наследствените и индивидуалните особености на животните е необходимо да се отдели сериозно внимание на храненето на кравите през зимния  период на годината, като най-важно и решаващо условие. Дажбите на кравите трябва да съдържат необходимите хранителни вещества - белтъчини, въглехидрати, мазнини - и да бъдат богати с витамини, минерални вещества и др. През зимата дажбите на кравите се състоят от концентрирани храни, сено, сочни фуражи (силаж, кръмно цвекло и др.) и други груби и малоценни фуражи (слама, плява, царевичак).
Норма

Обикновено кравите се хранят 2-3 пъти на ден. Различните видове фураж се залагат в следния ред: концентриран, сочен (или и двата едновременно) и накрая груб фураж. Желателно е преди даването им фуражите да бъдат предварително обработени - нарязани, меласирани, запарени и т.н. Когато е в малко количество, сеното се дава сутрин и на обяд на малки порции. През зимата кравите се поят толкова пъти, колкото пъти се хранят, затова ако не им е осигурен постоянен достъп до вода или водата е замръзнала, трябва да се съобразим с условията.


Почистване
Остатъците от храна в яслата трябва да се почистват преди всяко следващо хранене на кравите, за да се избягнат загниването и ферментирането им. На 100 кг живо тегло се дава 1-1,5 кг сено и 3-5 кг силаж. Количеството на концентрирания фураж (зърнени храни, трици, кюспета, шротове и др.) зависи от дневната млечност на кравата - дава се 200-300 г на 1 л мляко. При по-нископродуктивните животни - млечност за лактационен период 1800-2200 л и 3,8-4% масленост на млякото на кравите се дава през зимата по 4-6 кг сено, 2-4 кг слама и царевичак, 20-25 кг сочен фураж (силаж и цвекло) и по 2-3 кг концентриран фураж дневно.
Овце

В голяма част от фермите в равнинните райони началото на годината съвпада с разгара на агнилната кампания. Затова трябва да се отдели сериозно внимание на храненето на овцете майки през този период на годината - втория период на бременността или периода на бозаене на новородените агнета. През втория период на бременността изискванията на животните се повишават с 15-20 %. Дажбата на овцете е вече зимна и трябва да се осигурят повече компоненти - по 0,3 кг концентриран фураж с трици или смес с царевица, до 3 кг ливадно сено, 0,5 кг люцерново сено, 1 кг кръмно цвекло и до 0,5 кг слама. Бозайният период (първите два месеца след оагването) се характеризира с рязко повишаване на изискванията на животните. Дневната дажба на една овца трябва да включва около 0,4 кг смеска от 2-3 вида концентрирани фуражи (царевица и ечемик във вид на ярма), 1,5 кг ливадно сено, 2 кг силаж, 1 кг фиева или овесена слама и около 10 г креда. Каменната сол се дава на воля.

Осигурете спокойствие на козите майки

През месец януари започва и окозването на козите. За нормалното раждане на яретата е необходимо пълно спокойствие на майките, добре почистено, сравнително топло, сухо и без течение помещение. Помещението се почиства, основно се дезинфекцира две седмици преди окозването на козите. След това подът се застила с дебел пласт чиста суха слама. През последните дни до окозването трябва внимателно да се следи поведението на бременната коза, за да й се окаже при нужда необходимата помощ. С наближаване на раждането козата става неспокойна, често ляга, става, жално вряка, вимето се увеличава, половият орган набъбва и от него изтича слуз. Родилният акт започва с показване на родилния мехур. При нормално раждане мехурът не се разкъсва, а се пука сам. Нормалното раждане обикновено продължава 30-35 мин., а при козичките (първескините) - 40-45 минути. При нормално положение на плода, когато най-напред излизат колената на предните крака, на които лежи главата, раждането е леко и помощ не е необходима. При неправилно положение на плода, когато излизат предните крака, а главата не се подава, защото е обърната назад, плодът лежи диагонално или излиза със задната част, трябва да се потърси помощта на ветеринарен лекар.